Wie annexeert het meest, Netanyahu of Gantz?

donderdag 23 januari 2020 |  Ryan Jones
Netanyahu beloofde vorig jaar het Jordaandal te annexeren, wat zijn rivalen een ‘politieke stunt’ noemden. Toen beloofde uitdager Benny Gantz hetzelfde. Bibi gaat nu een stap verder, en belooft volledige Israëlische controle over de Bijbelse gebieden. Wie er ook wint, de Palestijnen zijn de echte verliezers.

De afgelopen twee verkiezingen in Israël hebben geen stabiele regering opgeleverd. Maar ze hebben bevestigd dat een flinke meerderheid van het Israëlische electoraat zich aan de rechterkant van het politieke spectrum bevindt.

Dat geldt misschien niet voor alle aspecten van de Israëlische politiek. Velen hier hebben een socialistische mentaliteit, en westerlingen zouden hen daarom als 'links' kunnen beschouwen als het gaat om zaken zoals de gezondheidszorg. Maar wat betreft de regionale veiligheid, het vredesproces in het Midden-Oosten en met name de controle over de Bijbelse gebieden en Jeruzalem, zijn de meeste Israëli's zeker rechts.

Netanyahu's rivalen bekritiseren belofte van het Jordaandal
Voorafgaand aan de tweede nationale verkiezing van het afgelopen jaar in september 2019, heeft premier Benjamin Netanyahu gezworen het Jordaandal te annexeren, als hij wordt herkozen om nog een termijn aan het roer van de natie te staan.

Zijn rivalen noemden het toen een politieke stunt om de rechtse kiezers te mobiliseren. Volgens Yair Lapid, de tweede man van de partij Blauw-Wit, was hetgeen Netanyahu beloofde 'technisch onmogelijk'.

Het is niet zo, dat Lapid en de leider van Blauw-Wit, Benny Gantz, het beslist oneens zijn met het idee om het Jordaandal te annexeren. Zoiets is van groot strategisch belang. Maar ze zijn, of waren tenminste, van mening dat de internationale gemeenschap een dergelijke stap van Israël nooit zou toestaan, en daarom speelde Netanyahu alleen maar spelletjes om meer stemmen te winnen.

Netanyahu's rivalen doen dezelfde beloftes over het Jordaandal
Maar nu, in de aanloop naar de derde verkiezing in minder dan een jaar, belooft uitdager Gantz te doen wat hij en Lapid eerder 'onmogelijk' noemden.

Tijdens een tournee door het Jordaandal deze week, verklaarde Gantz:
'Het Jordaandal is Israëls oostelijke verdedigingslinie in een toekomstig conflict. Israëlische regeringen die spraken over de mogelijkheid om het gebied weer onder Jordaans bestuur te brengen, maakten een ernstige strategische en veiligheidsfout, en we zien deze strook land als een onafscheidelijk deel van de Staat Israël'.

Netanyahu verhoogt de inzet
Bibi was niet bereid om te worden overtroffen en eist via Twitter van Gantz dat hij de onmiddellijke annexatie van het Jordaandal door Israël steunt.

Waarom wachten op de verkiezingen als het mogelijk is soevereiniteit toe te passen op de Jordaanvallei terwijl er al ruime overeenstemming is in de Knesset?
Benny Gantz, ik kijk uit naar je antwoord vanavond, tenzij Ahmed Tibi je een veto geeft.

Netanyahu was misschien bang dat Gantz' partij Blauw-Wit opnieuw meer zetels zou winnen dan zijn eigen Likoed partij in maart, en wendde zich naar verluidt de volgende dag tot de regering-Trump. Volgens een bericht van KAN 11 News deed het bureau van Netanyahu een beroep op het Witte Huis om groen licht te geven voor de onmiddellijke Israëlische annexatie van het Jordaandal, voordat de Israëli's op 2 maart naar de peilingen gaan.

Netanyahu heeft waarschijnlijk al de steun die hij nodig heeft om een Knesset-stemming over deze zaak te winnen, vooral nadat Gantz de steun van zijn eigen partij voor annexatie heeft uitgesproken. Als de Amerikaanse president Donald Trump publiekelijk zijn goedkeuring zou geven, zouden de verwachte alarmkreten uit Europa niet genoeg zijn om deze historische stap te voorkomen.

Maar Bibi heeft nooit al zijn eieren in één mandje gestopt. Terwijl hij en Gantz ruzie maakten over de timing van de annexatie van het Jordaandal, vertelde Netanyahu tijdens een campagne-evenement in Jeruzalem dat hij de volledige Israëlische soevereiniteit ook over alle bestaande Joodse nederzettingen in Judea en Samaria zal uitbreiden.
'Niet alleen zullen we niemand ontwortelen,' zei Netanyahu, verwijzend naar de ontruiming van de Joodse nederzettingen in Gaza, 'we zullen de Israëlische wet zonder uitzondering toepassen op alle Israëlische gemeenschappen'.

Palestijnen staan in de kou
Het spreekt voor zich dat de Palestijnen dit allemaal heel negatief opvatten. Wie er ook bij de komende Israëlische verkiezingen als winnaar uit de bus komt, de grote verliezer wordt de Palestijnse Autoriteit en haar droom van een soevereine, aaneengesloten Staat.

De Palestijnse president Machmoud Abbas probeerde dit tegen te gaan door te dreigen naar de internationale gemeenschap te gaan en te verzoeken om de overeengekomen zonering van de 'Westelijke Jordaanoever' in A, B en C gebieden af te schaffen, en het hele gebied de status van het huidige 'Gebied A' te geven, gebieden die volledig als 'Palestijns' worden erkend. Maar dit was een loze dreiging van Abbas.

Trump trekt zich weinig aan van de internationale reactie op zijn steun aan Israëlische stappen, die de meeste Amerikanen sinds lang steunen. En beide Israëlische premierskandidaten herkennen nu de kans die het presidentschap van Trump biedt.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.