Arabische Christen: Daarom dien ik in het Israëlische leger

zondag 19 januari 2020 |  Chananja Naftali
Steeds meer Arabische christenen melden zich aan voor dienst in het Israëlische leger. Als niet-Joden zijn zij daartoe niet verplicht. Veel jonge Arabische christenen zien het toch als hun plicht, om zich samen met hun Joodse landgenoten in te zetten voor de verdediging van dit land.

Samer Barham is een van die jonge Arabische christenen die hun leven voor Israël op het spel zetten. In een interview met de messiaane YouTuber Chanaya Naftali zei Barham, dat als hij en andere Arabieren verwachten dat de Staat voor hen zorgt, ze ook bereid moeten zijn om iets terug te doen.

Maar bij Barham's ministerie gaat over meer dan alleen geven en nemen. Hij besloot om in het leger te gaan, nadat zijn oudere broer aan leukemie was overleden. Het was de droom van Samer's broer om een gevechts­soldaat in het Israëlische leger te zijn. Tijdens het medisch onderzoek van het leger voor de aanwerving werd echter vastgesteld dat hij ziek was. Niet lang daarna stierf de broer en besloot Samer dat hij de droom van zijn broer voor hem zou vervullen.

Arabieren houden van Israël?
Maar wacht even. Er wordt ons voortdurend verteld dat Arabieren de Joodse Staat haten omdat die hen onderdrukt. Hoe kan het de droom van een jonge Arabische christen zijn om diegenen te dienen die door de tegen­standers van Israël ‘bezettingsmachten’ worden genoemd?

Samer verwierp deze gedachte al snel en legde uit dat heel veel Arabieren van Israël houden. ‘Ik woon hier en het is mijn plicht om van het land te houden waar ik woon,’ zei hij tegen Nafthali.

Maar, vroeg Naftali, is er geen sprake van discriminatie en racisme tegen Arabieren, zoals de Palestijnse Autoriteit en haar aanhangers vaak beweren?
‘ Naar mijn mening, nee’, antwoordde Samer. ‘Iedereen in dit land - moslims, christenen en joden - bidt tot wie dan ook, wanneer en waar dan ook. Zelfs in het Israëlische leger werd ik als christen net zo behandeld als de Joden.’

Samer zei, dat degenen die Israël belasteren, eenvoudig­weg niet wisten waar ze het over hadden en dat als er meer Arabieren op bezoek zouden komen, ze ‘geschokt’ zouden zijn door de realiteit.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.