Jeruzalem bedankt Iraniërs voor respecteren van vlag

vrijdag 17 januari 2020 |  Ryan Jones
Te midden van de aanhoudende protesten in Iran zijn er aanwijzingen, dat de Iraniërs de vermoeide tactiek van het regime, om Amerika en Israël tot zondebok te maken, afwijzen.
De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken sprak van ‘Een veelbelovende stap naar een betere toekomst’.Een Iraanse activist postte woensdag op Twitter nog een foto van zijn landgenoten die weigeren de Amerikaanse en Israëlische vlaggen te beledigen.

De foto komt uit Ahvaz, waar een lokale moskee Amerikaanse en Israëlische vlaggen op de grond plaatste naast de ingang, zodat moslimaanbidders hun schoenen konden zetten op de symbolen van de 'Grote en Kleine Satans'.

In plaats daarvan, op één persoon na (wedden dat het de imam was) plaatsten ze hun schoenen respectvol rond de twee vlaggen.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz reageerde onmiddellijk in het Perzisch:
'Een beeld van optimisme. Het Iraanse volk verwerpt de haat en weigert op de Israëlische en Amerikaanse vlaggen te stappen die door de ayatollahs bij de ingang van de moskee zijn geplaatst. Dit is een veelbelovende stap in de richting van een betere toekomst'.

Iraanse protesten genegeerd
Wist u dat er tot nu toe meer dan 1500 mensen zijn gedood en bijna 5000 gewond zijn geraakt bij de lopende demonstraties tegen het regime in Iran? Als u dat niet wist, bent u niet de enige.

De internationale media-aandacht is jammerlijk onvoldoende geweest. Net als de meeste andere dictaturen in het Midden-Oosten weet het Iraanse regime de wereldpers te bespelen.

Hetzelfde wordt vaak gezien in de door de Palestijnse Autoriteit gecontroleerde gebieden en de door Hamas bestuurde Gazastrook. Om hun eigen agenda te promoten, maken deze despoten aan de buitenlandse pers duidelijk dat ze alleen welkom zijn zolang de reportages die in het buitenland worden uitgezonden in overeenstemming zijn met de partijlijn.

Het is dus geen wonder, dat er niet meer zendtijd wordt besteed aande omvang van de protesten en de aantallen slachtoffers. Immers, CNN en dergelijke willen hun mogelijkheden om vanuit Iran te berichten niet riskeren, ook niet als dat betekent dat ze de werkelijkheid verkeerd weergeven of weglaten om hun eigen 'relevantie' te beschermen.

Een eerlijke verslaggever, met enige vertraging...
Het is niet alleen de buitenlandse pers die door de ayatollahs wordt bedreigd. Natuurlijk kunnen de lokale Iraanse media niet vrijelijk over de waarheid berichten, en moeten alles uitzenden, wat het regime eist. Maar sommigen vonden het niet meer mogelijk om deel te hebben aan wat er gebeurt.

Een Iraanse televisie-presentator heeft deze week ontslag genomen, maar niet voordat ze zich publiekelijk heeft verontschuldigd bij haar publiek: 'Het was erg moeilijk voor mij om de moord op mijn landgenoten te geloven. Ik verontschuldig me dat ik 13 jaar lang tegen jullie heb gelogen op tv.'

Khamenei's dagen zijn geteld
Hoewel de wereld misschien niet zo goed oplet, heeft de verbannen kroonprins van Iran er alle vertrouwen in, dat de huidige Iraanse protesten zullen leiden tot de ondergang van de Islamitische Republiek.

'Dit zijn weken of maanden voor de uiteindelijke ineenstorting, niet verschillend van de laatste drie maanden in 1978 voor de revolutie,' vertelde Reza Pahlavi op een persconferentie in Washington. Hij verwees naar de Islamitische revolutie die zijn vader, Sjah Mohammad Reza Pahlavi, ten val bracht.

Terwijl Iran door de jaren heen verschillende bewegingen tegen het regime heeft gekend, zei Pahlavi dat het volk deze keer 'voor het eerst in 40 jaar de gelegenheid kan gebruiken. (…) Het is slechts een kwestie van tijd voor de laatste climax wordt bereikt.'

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.