Defensie: Israëls verbazing­wek­kende ver­nieuw­ende wapens

donderdag 16 januari 2020 |  Yochanan Visser
Het Israëlische leger (IDF) staat bekend als een van de beste ter wereld en is in het bezit van de modernste wapens ter wereld. Toch veroorzaken terreur­organisaties zoals Hezbollah en Hamas regelmatig chaos met tamelijk primitieve raketten en zelfs vliegers (Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad). Deze situatie duurt al jaren, maar nu zullen nieuwe geavanceerde wapens de manier waarop het Israëlische leger met deze dodelijke dreigingen omgaat, veranderen.

Israëlisch laserwapen tegen vliegers en ballonnen
Eind december 2019 introduceerde de IDF een lasersysteem met de naam ‘Light Blade’. Dit systeem zal zich bezighouden met de ‘Vlieger-Jihad': de meedogenloze pogingen om velden en bossen in Zuid-Israël in brand te steken met zogenaamde brandbare ballonnen en -vliegers. De Light Blade zal deze vliegers en ballonnen neerschieten voordat ze Israël kunnen bereiken. Het lasersysteem is in staat om doelen binnen een afstand van twee kilometer neer te schieten. Ook is het systeem mobiel. Het systeem zal nu worden ingezet langs de grens met Gaza en de grens met Libanon, van waaruit Hezbollah afgelopen zomer ook sporadisch aanvallen uitvoerde met brandbare ballonnen en vliegers.

Raketschild Iron Dome wordt volwassen
Dan is er nog de laatste versie van het Iron Dome raketschild. De Israëlische media meldden maandag dat Rafael Advanced Defense Systems LTD samen met het Israëlische ministerie van Defensie een reeks tests had afgesloten met de nieuwste versie van de Iron Dome, een zeer succesvolle onderschepper die wordt gebruikt tegen Hamas en de Islamitische Jihad. Hoewel de Iron Dome in veel gevallen slachtoffers aan Israëlische zijde voorkwam, bedroeg het onderscheppingspercentage 90 procent.

Een decennium na de introductie is het Iron Dome schild nu in staat om 100 procent van de inkomende raketten te onderscheppen. ‘We hebben een reeks tests afgerond met een slagingspercentage van 100 procent. Het systeem onderschepte alle bedreigingen, die werden gesimuleerd in een gebied dat voor het doel van het experiment werd afgeschermd,’ vertelde Pini Yungman, de vice-voorzitter van Rafael, aan de verslaggevers. Iron Dome (de oude versie) heeft tot nu toe een duizelingwekkende 2.400 raketten onderschept en is ook gebruikt in het noorden van Israël tijdens confrontaties met Iraanse troepen en hun bondgenoten.

Tot ziens, tanks
Dezelfde Rafael Company kondigde zondag aan, dat het zijn succesvolle SPIKE-SR-antitankraket, die aan ten minste 34 landen over de hele wereld wordt verkocht, heeft verbeterd. De ultralichte (10 kg) SPIKE-SR kan nu doelen raken binnen een bereik van twee kilometer en zal worden gebruikt door de infanterie. SPIKE-SR is de kleinste versie van de antitankraket, heeft een High Explosive Anti-Tank (HEAT) raketkop en is in staat om het doel binnen te dringen, ondanks de aanwezigheid van Explosief Reactief Pantser-tegels (ERA).
Gal Papier is hoofd marketing en bedrijfsontwikkeling bij Rafaels Precision Tactical Weapon Systems-directoraat. Hij zei dat SPIKE-SR ‘net zo dodelijk bleek te zijn als andere groot kaliber raketten, met een grote wendbaarheid voor de oorlogsstrijder door zijn lichtgewicht, evenals zijn vermogen om snel te handelen binnen zes seconden vanaf een koude start, snel bewegende doelen rakend, zeer gewilde capaciteiten in de hedendaagse oorlogsvoering.’

Israëlisch laserwapen tegen luchtaanvallen
Dan was er de aankondiging van het Israëlische ministerie van Defensie vorige week woensdag: ingenieurs van het ministerie hadden samen met hun vakgenoten van Rafael en Elbit Systems een lasersysteem ontwikkeld dat allerlei luchtaanvallen aankan. Zie de video bovenaan dit artikel. Het systeem kan ook inkomende antitankraketten aan. Het systeem is nog in ontwikkeling, maar volgens deskundigen is het een echte game-changer en vormt het een doorbraak in de pogingen om lasers voor militair gebruik te ontwikkelen.

Israël werkt al sinds de jaren negentig van de vorige eeuw aan chemische laserwapens, maar heeft het project tijdelijk opgeschort vanwege ernstige technische problemen. In plaats daarvan werkte de Joodse Staat samen met de Verenigde Staten aan de ontwikkeling van onder­scheppings­raket­schilden, zoals Iron Dome en de Arrow, die geleide langeafstandsraketten kunnen uitschakelen.

Onderscheppingsraketten zijn duur, lasers niet
De ontwikkeling en het gebruik van deze onder­scheppings­raket­schilden is echter extreem kostbaar. Het afvuren van bijvoorbeeld een Iron Dome-raket kost tussen de 45.000 en 54.000 euro. Nu Israël geconfronteerd wordt met het vooruitzicht van een raketoorlog op meerdere fronten, die volgens deskundigen een regen van tot 1.500 raketten per dag op Israëlische steden zou kunnen veroorzaken, zou zo'n oorlog de Joodse Staat financieel op de knieën kunnen brengen.

Het gebruik van de nieuwe hoogenergetische laser zal echter slechts een paar euro per schot kosten. Het nieuwe lasersysteem zal ‘het veiligheidsapparaat dodelijker, krachtiger en geavanceerder’ maken, aldus de Israëlische minister van Defensie Naftali Bennett. ‘We zullen een laserzwaard toevoegen wanneer we te maken krijgen met bedreigingen uit het noorden of het zuiden,’ voegde de voormalige high-tech ondernemer eraan toe.

Het begin van een nieuw tijdperk
Brigadegeneraal Yaniv Rotem, de directeur van het Directoraat Onderzoek en Ontwikkeling (van het Israëlische ministerie van Defensie), zei: ‘we gaan een nieuw tijdperk in van energie-oorlogsvoering in de lucht, op het land en op zee. De R&D-investeringen die het Directoraat van Defensie in de afgelopen jaren heeft gedaan, hebben de Staat Israël tot een van de leidende landen op het gebied van hoogenergetische lasersystemen gemaakt.’ De ontwikkeling van het nieuwe lasersysteem begon in 2009 en kende een grote doorbraak in 2019. Toen slaagden ingenieurs van het ministerie van Defensie, Rafael en Elbit erin om de laserstraal te richten en te stabiliseren op lange-afstandsdoelen en om tegelijkertijd atmosferische storingen te overwinnen.

Het ministerie van Defensie heeft nu drie programma’s gelanceerd, met als eerste programma de ontwikkeling van een grond­laser­systeem. dat zal worden gebruikt als aanvulling op Iron Dome.
Het tweede programma omvat de ontwikkeling van een mobiel systeem voor de bescherming van de grondtroepen tijdens de strijd.
Een derde programma is de integratie van de nieuwe laser in een drone, zoals de Heron van Israel Aerospace Industries. Een dergelijke drone zou in staat zijn om binnenkomende projectielen ver van de Israëlische grenzen te treffen en zou in staat zijn de huidige opbouw van een raketarsenaal in Syrië en Irak nutteloos te maken.

Hamas, de Palestijnse Islamitische Jihad, Hezbollah met zijn 140.000 raketten, de door Iran opgerichte Golan Bevrijdings­brigade en de Quds-brigade van de Iraanse Revolutionaire Garde in Iran hebben nog niet gereageerd op de bekendmaking van het Israëlische ministerie van Defensie.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.