Qasem Soleimani en de ineenstorting van de moraal

dinsdag 14 januari 2020 |  Tsvi Sadan
Het is altijd interessant om te zien hoe mensen­rechten­activisten de zonden vergoelijken van degenen die gezworen hebben hen weg te vagen. Er zijn ook links-liberale Israëli's die het terrorisme rechtvaardigen.

Afbeelding: Protest van domme liberalen tegen het doden van Qasem Soleimani . (Foto: Roni Schutzer/Flash90)

Het morele argument dat zij aanvoeren, gaat zo: De echte terroristen zijn de bezetters (daders). De bezette personen (slachtoffers) hebben het volste recht om zich met alle middelen te bevrijden van het kwaad dat hen onderwerpt. Daarom kiest de mensen­rechten­beweging, die per definitie een hogere moraal heeft, bij de keuze tussen deze twee kwaden dan ook voor het 'slachtoffer'.

De meeste Israëli's, die dit morele argument steunen, negeren bereidwillig het Palestijnse/moslim­standpunt, dat het hele land Israël bezet gebied is. Met andere woorden, als er een Palestijnse Staat ontstaat, zitten diezelfde Israëli’s, die nu de strijd voor de bevrijding van de Westelijke Jordaanoever steunen, met een probleem. Ze zullen moreel verplicht zijn om op dezelfde manier de 'slachtoffers' te rechtvaardigen in hun voortdurende strijd tegen de 'daders' totdat het hele 'land Palestina' vrij is van de Israëlische bezetting.

Als we de foute postmoderne notie van een altijd-moreel-goed slachtoffer en een altijd-slechte dader accepteren, betekent dit dat Israëli's die het slachtoffer van vandaag steunen dat in de toekomst een dader is. Daarom is dit argument, zelfs naar postmoderne maatstaven, van nature immoreel.

Het witwassen van Qasem Soleimani
Ditzelfde morele argument wordt nu door sommige Israëli’ s gebruikt om het doden van Qasem Soleimani te bekritiseren. Dit is te zien in artikelen van bijvoorbeeld het dagblad Ha’aretz en buitenlandse kranten zoals de New York Times. Deze en andere publicaties hebben 'overlijdensberichten' gewijd aan Soleimani die zijn 'prestaties' ophemelen.

'De 61-jarige vader van vijf kinderen', schrijft Ha’aretz, was een charismatische, uitmuntende militaire leider die (tussen haakjes) 'in verband is gebracht met verscheidene aanvallen en pogingen tot aanvallen op Israëlische en Joodse doelwitten wereldwijd, waaronder de bomaanslag op een Joods gemeenschapscentrum in Buenos Aires in 1994'. Wat Ha’aretz bewust weglaat is dat bij die aanval 85 mensen omkwamen en 300 gewond raakten.
Ha’aretz en de andere kranten schrijven ook geen letter over het onnoemelijke aantal moslims, die in Syrië en Irak zijn afgeslacht door deze 'voortreffelijke' militaire strateeg.

Een vriend definiëren als vijand
Om een brute, meedogenloze man als Qasem Soleimani zo te omschrijven tart gewoonweg het gezond verstand. Tenzij men de VS als een nog groter kwaad beschouwt. Ha'aretz was niet bereid om zoiets expliciet te zeggen, maar anderen wel.

Nimrod Gez-Haver schrijft in een artikel in Zman Yisrael, de Hebreeuwse uitloper van The Times of Israel, met de kop 'The Elimination of the Iranian General': 'De eliminatie van de seculiere, statige en a-politieke Iraanse generaal die aan de zijde van het Westen vocht en ISIS versloeg (...) moest dienen als verzekering voor Amerikaans Rechts.'
Deze ongebreidelde tirade gaat door: 'Het Amerikaanse Alt-Right dient de belangen van de corrupte heersende Republikeinse oligarchie, die het vredelievende Democratische Links alleen door intimidatie en onrechtvaardige oorlogen kan verslaan.'

De bizarre verdraaiing die Gez-Haver en anderen proberen te promoten is dat Soleimani een soort van seculiere hervormer was. En dat het doden van hem het Iraanse volk heeft beroofd van een potentiële nationale redder van de nationalistische religieuze heerschappij, allemaal om de belangen te dienen van de echte dader, het Amerika van Trump.

Soleimani wordt voorgesteld als een soort Robin Hood, zo worden zijn slachtoffers onder het tapijt geveegd als ongelukkige nevenschade in zijn strijd tegen de ware schurken.

De ineenstorting van de moraal is compleet wanneer een aarts-terrorist, die niets om zijn slachtoffers gaf, een rolmodel is geworden voor degenen die beweren een hoge moraal te hebben, degenen die zelf bereid zijn om slachtoffer te worden omwille van hun toekomstige daders.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.