Groeten uit Israël: We houden allemaal van stabiliteit

dinsdag 14 januari 2020 |  Ryan Jones
בוקר טוב Boker Tov, beste lezers!

Ik denk vaak hoe leuk het zou zijn om de kindertijd opnieuw te beleven. Mijn vrouw en ik hebben zeven kinderen, zoals ik vorige week in Groeten uit Israël opmerkte. Dus ik heb een vrij goed idee van hoe zorgeloos het leven voor de jeugd kan zijn.

Ze hoeven zich geen zorgen te maken over hoe ze elke maand een hypotheek en rekeningen moeten betalen. Hun programma beperkt zich tot het naar school gaan en spelen. En ze zijn zich er slechts incidenteel van bewust dat niet ver van ons, gewelddadige conflicten woeden. Het leven op die leeftijd moet zo heerlijk zijn. Op 42-jarige leeftijd kan ik het me nauwelijks herinneren.

Als ouders beseffen we vaak niet de gevolgen van onze beslissingen voor onze kinderen. (Illustratie: Chen Leopold/Flash90)

Maar dan gebeurt er iets, dat me eraan herinnert dat de menselijke natuur hetzelfde is, ongeacht de leeftijd. God heeft ons zo geschapen, dat we naar orde en stabiliteit streven, en te vrezen dat we die verliezen. Daarom was ik een paar nachten geleden verbaasd, toen de tweede van mijn vier dochters (8 jaar) opmerkte dat ze blij is dat mijn vrouw en ik bijna nooit ruzie maken ‘zodat jullie niet gaat scheiden’.

Dat ze hierover nadenkt en zich zorgen maakt (niet voor ons gezin, zoals ze opmerkte, maar in het algemeen) bracht me bijna in tranen. Een klein meisje van acht jaar zou zich niet zo'n zorgen moeten maken in het leven. Maar de trieste realiteit van onze samenleving is dat echtscheiding een gangbare praktijk is. Hoe zou mijn dochter er niet aan kunnen denken, als zoveel van haar vrienden uit een gebroken gezin komen?

Wij volwassenen maken ons zorgen, of de derde Israëlische verkiezing binnen een jaar jaar eindelijk tot een regering zal leiden. Of dat Iran raketten op ons gaat afvuren. Ondertussen heeft de maatschappij onze kinderen bezorgd gemaakt over het vooruitzicht dat hun gezinsleven op zijn kop wordt gezet. Hun bezorgdheid is zeker niet kleiner of minder ernstig dan die van ons.

Ik ben blij dat mijn vrouw en ik, bij de gratie van God, onze kinderen een gevoel van stabiliteit hebben kunnen geven. We moeten in onze maatschappij dit fundamentele probleem oplossen. Maar wanneer we niet eens vrede kunnen bereiken in onze eigen huizen, hoe kunnen we dan verwachten dit te bereiken op nationale of mondiale schaal?

En nu het weer voor vandaag in Israël:
Gedeeltelijk helder, gedeeltelijk bewolkt met verdere stijging van temperaturen. De regen komt pas donderdag terug. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 12 graden, Tel Aviv 19 graden, Haifa 17 graden, Tiberias aan het Meer Galilea 19 graden, aan de Dode Zee 21 graden, Be'er Sheva 18 graden, Eilat aan de Rode Zee 24 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog eens drie centimeter gestegen en ligt nu 210,81 meter onder de zeespiegel.

Vanuit onze redactie in Jeruzalem wens ik u allen een gezegende en stabiele dinsdag toe!

Shalom uit Jeruzalem!
Ryan

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.