Israëlisch team wereldkampioen debatteren

maandag 13 januari 2020 |  Michael Selutin
Een oude Joodse wijsheid zegt ‘twee Joden, drie meningen’. En iedereen die ooit in Israël is geweest, is bekend met de gangbare discussiecultuur in het land. Discussiëren of debatteren zit in de Joodse genen.

Abraham, de Joodse voorvader, onderhandelde al met God over het lot van Sodom en Gomorra. Ook Mozes moest steeds weer met God en het Joodse volk debatteren. De Talmoed bestaat in principe uitsluitend uit discussies tussen de rabbijnen, die onderling de Joodse wetten bespreken, maar ook graag met Grieken en Romeinen over filosofische onderwerpen.

Het is dan ook niet verwonderlijk, dat een Israëlisch team een van de winnaars was het Wereldkampioenschap Debatteren in Bangkok, Thailand, dat in de laatste week van 2019 plaatsvond. Het Israëlische team, bestaande uit Hadar Goldberg en Maya Saveliev (in het midden, met trofeeën) van de Open Universiteit in Jeruzalem, won van de 750 deelnemers in de categorie ‘Engels als Tweede Taal’. Onderwerpen die aan de orde kwamen waren onder andere genderkwesties, democratie, ethiek, geopolitiek en recht. Twee andere Israëlische teams presteerden ook goed en bereikten de halve finale van de competitie.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.