Groeten uit Israël – We verlangen naar de zomer

maandag 13 januari 2020 |  Dov Eilon
בוקר טוב, Boker Tov, Goede morgen, beste lezer!

Nadat we dit weekeinde na de zware regenbuien en de storm eindelijk weer konden genieten van de warme zon, werd ik gisteravond vroeg verrast door een wolkbreuk. Ik stond op het punt om mijn volwassen kinderen van allerlei plaatsen op te halen en ze naar huis te rijden (dat lijkt nooit te stoppen), toen de sluizen van de hemel opengingen en er een ware muur van water op ons neerviel. Plotseling waren we weer midden in de winter. Mijn zoon was drijfnat van ongeveer 3 minuten buiten lopen, de tijd die hij nodig had om van de sportschool naar de auto te komen. En toen moest ik denken aan de was, die nog steeds buiten in de tuin te 'drogen' hing. Later moest onze wasdroger aan het werk.

Ook onze airconditioner is nu weer in bedrijf, maar deze keer niet om te koeling, maar om te verwarmen. Ja, zelfs bij ons in Modi’in kan het koud zijn. En op een of andere manier ging ik aan de zomer denken. Zo snel vergeet je het lijden onder de extreme hitte, vooral in Modi'in. Ja, ik wil het weer warm hebben, geef me de zon terug, de warmte!

Vanmorgen vroeg was het buiten echt grijs, mistig en vochtig. Onaangenaam weer. Al wekenlang loop ik rond met een verkoudheid, het is deze winter mijn vaste metgezel geworden. En ik ben niet de enige. Ook hier bij ons in de redactie zijn we op dit moment met minder mensen, we moeten allemaal vechten tegen de virussen van de winter.

De winter kan in Israël heel traumatisch zijn
Dit jaar heeft de griepepidemie ons bijzonder hard getroffen. Veel te veel mensen zijn deze winter al bezweken aan deze ziekte, 25 is het huidige aantal. En de mensen staan in de rij voor een griepprik. Dat was iets waar ik me nog nooit eerder zorgen over had gemaakt. Maar je moet deze ziekte eerst krijgen. Maar onze ziektekostenverzekeraars hebben bijna geen griepvaccin meer, nu het ministerie van Volksgezondheid de bevolking heeft opgeroepen zich te laten vaccineren. Maar dat heeft blijkbaar niet gecontroleerd of ze genoeg vaccin hebben. Een van de redenen hiervoor kan zijn dat we al bijna een jaar geen gekozen regering meer hebben. Maar over anderhalve maand gaan we weer kiezen, en dan wordt alles beter. Hopen we.

We moeten nog wat geduld hebben tot de lente komt. En de winter is ook goed voor het land. Maar het zou beter zijn, wanneer de regen zich beter over de hele winterperiode zou verdelen. Want te veel water ineens is niet goed voor de landbouw en gevaarlijk voor de mensen, zoals we helaas moesten ondervinden.

En hier is het weer voor vandaag in Israël:
Gedeeltelijk bewolkt met af en toe een regenbui in het noorden en midden van het land. De temperaturen zullen een beetje stijgen en overeen komen met het jaargetijde. Komende nacht kunnen er lichtere regenbuien zijn aan de kust.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 12 graden, Tel Aviv 17 graden, Haifa 16 graden, Tiberias aan het van Galilea 17 graden, bij de Dode Zee 20 graden, Be’er Sheva 17 graden, Eilat aan de Rode Zee 21 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer twee centimeter gestegen en ligt nu 210,84 meter onder de zeespiegel. Sinds het begin van deze winter is het niveau met een meter gestegen!

En nu, samen met mijn collega's van de Israel Today redactie, wens ik u een prachtige maandag. Het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.