Een stadion vol Talmoed-meesters

zondag 12 januari 2020 |  Michael Selutin
Als je over het Joodse onderwijs of de Bijbelstudie spreekt, dan gaat het meestal over de studie van de (Babylonische) Talmoed. De Talmoed is het fundament van de Joodse Wet en vormt het lesmateriaal voor de mensen van het boek voor jong en oud.

Afbeelding: De dertiende afsluiting van de studie­periode op 1 januari 2020 in het MetLife Stadium in New Jersey, VS. (Foto: Shemtov613, commons.wikimedia.org)

Hij werd in de eerste eeuwen van onze jaartelling samengesteld, geredigeerd en herzien, totdat hij rond het einde van de vierde eeuw werd afgesloten. Sindsdien zijn er steeds nieuwe commentaren, verklaringen en analyses bijgekomen, zodat de Talmoed een enorm werk is geworden, dat je een leven lang kunt leren.

Daf Jomi
Een beweging, die de leer van de Talmoed ondersteunt en deze bovendien gebruikt om de over de gehele wereld verspreide Joden bij elkaar te brengen, heet ‘Daf Jomi’, wat ‘dagelijkse pagina’ betekent. Hierbij leert men elke dag een bepaalde pagina van de Talmoed, die 2711 pagina's omvat, en na zeven en een half jaar heeft men de hele Talmoed geleerd. Honderdduizenden Joden van alle leeftijden over de hele wereld nemen deel aan deze actie en de studie is zeer veeleisend, omdat de Talmoed deels in het Hebreeuws en Aramees is geschreven en de inhoud zeer moeilijk te begrijpen is. Wie de tijd heeft kan zo'n pagina de hele dag door leren, maar wie een baan en een gezin heeft, moet ook minstens een uur investeren om te zeggen dat ze een Daf hebben geleerd. Alles is hier natuurlijk gebaseerd op uw eigen oordeel, niemand wordt gecontroleerd en natuurlijk is alles vrijwillig.

Een vol stadion in New Jersey
Maar als het je lukt om elke dag een pagina te leren, kun je aan het eind van de zeven en een half jaar deelnemen aan een groot feest dat plaatsvindt in een voetbalstadion in New Jersey en dat 'Siyoem HaShas' heet - wat 'Voltooiing van de Zes’ (afdelingen van de Talmoed) betekent. Op 1 januari werd weer zo'n feest gehouden in het MetLife Stadium in New Jersey, waar meer dan 90.000 deelnemers bijeen kwamen. Niet alleen het evenement zelf was een zeer emotionele ervaring, want wie erin slaagt om deze 'hersen­gymnastiek' elke dag gedurende zoveel jaren uit te voeren, kan behoorlijk trots zijn op zichzelf.

Tegen de achtergrond van de antisemitische aanslagen die onlangs in New York plaatsvonden, had deze gebeurtenis echter nog een ander emotioneel aspect. Het toonde aan dat het Joodse leven in de metropool en ook in de hele VS nog steeds sterk en gezond is. De 90.000 bijna uitsluitend orthodoxe Joden zijn een teken van hun aanwezigheid in Amerika. Het stadion, gevuld met in zwart-wit geklede mannen, maakte ook duidelijk waar de massa's Joden enthousiast over waren - de leer van het Goddelijke woord.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.