Werkloosheidscijfers waren nog nooit zo laag

zondag 12 januari 2020 |  Redactie Israel Today
Het Israëlische Centraal Bureau voor de Statistiek heeft de cijfers bekend gemaakt van de arbeidsmarkt in oktober. De werkloosheid was slechts 3,4 procent, terwijl dat een maand eerder nog 3,6 procent was. Dit is een record.

Afbeelding: Israëlische bedrijven hebben veel werknemers nodig. (Foto: Hillel Maeir/Flash90)

De werkloosheid onder de mannelijke Israëlische bevolking zakte van 3,3 procent in september, naar 3,1 procent in oktober, en bij de vrouwen van 3,9 procent naar 3,7 procent.

Daar komt nog een typisch Israëlisch fenomeen bij kijken, wat in andere industrielanden minder voorkomt, namelijk zwartwerken. Dat komt wel overal ter wereld voor, maar in Israël werkt een groot deel van de Arabische en orthodoxe bevolking zonder belasting af te dragen. Dat werk wordt dus niet geregistreerd en meegenomen in de statistieken. Het werkloosheidscijfer zou dus op een nog lager niveau kunnen uitkomen als deze werknemers zouden deelhebben aan de officiële economie.

Dit artikel verscheen in het januarinummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.