Groeten uit Israël – Het gezin blijft altijd belangrijk

zondag 12 januari 2020 |  Michael Selutin
Goedemorgen, beste lezers,

In onze Groeten uit Israël artikelen schrijven wij, de redacteuren van Israel Today, over ons persoonlijke dagelijks leven in het Beloofde Land. Voor velen van ons bestaat ons leven naast het werk bijna volledig uit familie. Ik ben nog niet zo lang getrouwd, dat ik die goede oude tijd als vrijgezel heb vergeten, toen ik vrij was en kon doen wat ik wilde. Als vader van een gezin is dit natuurlijk niet meer mogelijk, en kleine zeurende meisjes bepalen vandaag de dag mijn dagelijkse routine.

Je wordt geacht in de loop van de tijd aan deze situatie te wennen, totdat je zo ver bent dat de kinderen het leven bepalen, ook als ze al lang het huis uit zijn. Als je dan kleinkinderen hebt, zou alles goed worden, omdat je van de kinderen kunt genieten zonder dat je er iets aan hoeft te doen. Als de luier vol is, worden hun ouders geroepen, als ze 's nachts huilen, moeten de ouders dat oplossen, en als ze ondeugend zijn, kun je daar met een goed geweten de ouders de schuld voor geven.

De sidra van de week
In ons wekelijkse gedeelte van de [de boeken van Mozes in de] Bijbel, dat we gisteren in de synagoge lazen, ter afsluiting van Genesis, het eerste boek van Mozes, is het gezin ook een uitgebreid thema. De spanningen tussen de zonen van Jakob zijn duidelijk merkbaar en ook op zijn sterfbed kan Jakob er niet omheen om zijn zonen te bekritiseren van, ook al doet hij dat met liefde. Maar Jacob zegent ook zijn kleinkinderen, Efraïm en Manasse, de zonen van Jozef.
Na de dood van Jakob komen de broers van Jozef naar hem toe en vragen hem om geen wraak op hen te nemen omdat ze hem lang geleden tot slaaf hebben gemaakt. Jozef stelt hen gerust en zegt: 'Vrees niets, ben ik in Gods plaats? Jullie probeerden me kwaad te doen, maar God bedoelde het ten goede.' (Genesis 50:19-21).

Zo werkt het in veel gezinnen, ze maken ruzie, verkopen elkaar in slavernij en gaan uiteindelijk weer met elkaar om. Bij Jozef was de basis, die hem in staat stelde zijn broers te vergeven, het besef dat God alles gepland had. Hij kon zien hoe zijn verkoop naar Egypte en zijn opklimmen tot premier van het land het instrument werd dat zijn familie tijdens de hongersnood in leven hield.

In ons leven is het vaak moeilijk om de goddelijke voorzienigheid te herkennen, maar maar die bestaan wel en soms kunnen we terugblikken en zien waarom sommige dingen zijn gegaan zoals ze zijn gegaan. We kunnen deze inzichten gebruiken om ons geloof op te frissen en vooral in ons dagelijks gezinsleven kan een versterking van ons vertrouwen op God zeker geen kwaad!

En hier is het weer voor vandaag in Israël:
Gedeeltelijk bewolkt. In de loop van de dag vallen er regenbuien in het noorden, die zich 's avonds naar het midden van het land uitbreiden. De komende nacht zijn er weliswaar hier en daar regenbuien, maar die zijn niet te vergelijken met de enorme regenval van de afgelopen week.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 12 graden, Tel Aviv 16 graden, Haifa 14 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 16 graden, bij de Dode Zee 19 graden, Be’er Sheva 12 graden, Eilat aan de Rode Zee 20 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is in het weekeinde nog eens 10 centimeter (!) gestegen en ligt nu op 210,86 meter onder de zeespiegel.

Samen met mijn collega's van de Israel Today redactie wens ik u een prettige zondag en een goede nieuwe week toe!
Michael

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.