Groeten uit Israël - Vrijdagmorgen in de shoek

vrijdag 10 januari 2020 |  Anat Schneider
Goedemorgen, beste lezers!

Vrijdag is de enige dag van de week waarop ik vroeg opsta. Mijn man en ik beginnen het weekend met een kop koffie om 7:30 uur op de Machane Yehoeda markt in Jeruzalem. We ontmoeten daar al jaren vrienden. We noemen het ons 'Vrijdags Parlement'.

Daarom vertrekken we kort voor zeven uur van huis en rijden we naar Jeruzalem. Waarom doen we dit zo vroeg? Omdat vijf minuten later de parkeerplaats vaak al vol is en er in ons café in de shoek (markt) geen tafel beschikbaar is. Op vrijdag is er veel te doen in de shoek. De eerste vrijdag van januari was het ijskoud, zo'n 4 graden in de vroege ochtend. We waren aan het bevriezen, want we zitten buiten in de steegjes. Hete thee, koffie en Sachlab (een custard­drankje van melk en room, subtiel geparfu­meerd met rozen- of oranje­bloesem­water, bedekt met een topping van gehakte nootjes en kaneel, volgens NIW) hebben ons een beetje opgewarmd.

Voor de laatste Shabbat voorbereidingen gaat men graag winkelen op de shoek. Terwijl je daar bent, mogen koffie en een broodje niet ontbreken, en het liefst met vrienden. Dat is routine. Ook veel soldaten komen vrijdag naar de shoek. Het is een populaire ontmoetings­plaats voor jongeren. De vaak verhitte discussies zijn voor ons altijd waardevol. We lossen alle conflicten op aarde op, althans in theorie. Politiek is altijd een hot item. Aan onze stamtafel hebben we allang een nieuwe wereldorde uitgewerkt, zoals onze vrienden steeds weer benadrukken. Maar dat regelen we elke vrijdag opnieuw, want tussendoor gaat tijdens de week alles weer kapot.

Denkt u niet, dat we het allemaal eens zijn, hetzelfde geloven, hetzelfde voelen, hetzelfde stemmen. We zijn een goede mix van rechts, links, religieus en seculier. Wat ons verenigt is de liefde voor onze naaste. De liefde voor het gesprek en de dialoog. De liefde voor het samenzijn is altijd een grote verfrissing na een stress­volle week.
Maar naast politiek praten we ook graag over onze kinderen, over het geloof, over reizen, cultuur, muziek en films. Over allerlei dingen die iemand rondstrooit. We zijn zo verschillend in het land. Alles wat ons leven beweegt wordt op tafel gelegd. We lachen veel en discussiëren graag. Ieder van ons heeft recht op zijn of haar mening. Af en toe ontmoeten we elkaar zelfs ergens in de week voor het diner. We nodigen daarvoor graag vrienden uit. A viel en ik koken dan graag, en onze vrienden houden ook van onze rode wijnen, vooral van de woestijnwijn.

Maar daarvoor zouden we de koffie vrijdagochtend op shoek nooit willen missen. Dus om tien uur nemen we afscheid en doen we de laatste boodschappen voor de shabbatsmaaltijd. En dat smaakt altijd het beste als alle kinderen 's avonds bij ons thuis aan tafel zitten. Ja, zo begint het weekeinde voor mij, vroeg op de vrijdag, en ik kan niet zonder, ook al is het ijskoud.

Het 'vrijdags parlement' drinkt een kop koffie op de markt in Jeruzalem.

PS: Voor ik het vergeet - wie in het land is, is welkom om er bij te komen. Altijd op de eerste vrijdag van de maand, vanaf acht uur 's ochtends op de shoek. Dus de volgende keer is op 7 februari.

En nu het weer voor vandaag in Israël:
In het hele land kunnen verspreide buien voorkomen, met daarbij ook onweersbuien. In het zuidelijke kust­gebied bestaat nog steeds het gevaar van over­stromingen. In de wadi's in het oosten en het zuiden kunnen zich plotselinge overstromingen voordoen. In de loop van de dag zal de regen dan langzaam afnemen.
Het blijft weer koud. Voor vandaag worden de volgende maximum­temperaturen verwacht: Jeruzalem 8 graden, Tel Aviv 14 graden, Haifa 13 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 14 graden, bij de Dode Zee 18 graden, Be'er Sheva 13 graden, Eilat aan Rode Zee 16 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is sinds gisteren met nog eens 14 centimeter (!) gestegen en ligt nu op 210,96 meter onder de zeespiegel.

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prachtig weekeinde en een gezegende Shabbat!

Shabbat Shalom!
Anat

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.