Zal de VS Iraanse kernlocaties bombarderen?

vrijdag 10 januari 2020 |  Yochanan Visser
Voor Iran is het kernprogramma een heilige koe. En president Trump bereidt zich misschien voor om het af te slachten. Woensdag zijn de spanningen tussen Iran en de Verenigde Staten nog verder opgelopen, nadat de Iraanse veiligheidstroepen 22 ballistische raketten lanceerden die twee Amerikaanse bases in Irak raakten.

De aanvallen werden rechtstreeks bevolen door hoogste leider Ayatollah Ali Khamenei, die iets zeer ongewoons deed toen hij naar verluidt een vergadering van de Iraanse Veiligheidsraad bijwoonde. Hij eiste dat de Iraanse militairen, niet de Iraanse bondgenoten in Irak, rechtstreeks ‘elke vergeldingsactie tegen de VS’ zouden uitvoeren. De aanvallen op de basis Ain al-Assad en een luchtmachtbasis bij de Koerdische hoofdstad Irbil in Noord-Irak, waren de eerste rechtstreekse aanvallen van de Islamitische Republiek op de Amerikanen in het Midden-Oosten sinds de Islamitische Revolutie van 1979.

Nepnieuws
De Iraanse media, die door de staat beheerst worden, verspreidden nepnieuws toen ze meldden dat 80 Amerikaanse soldaten waren omgekomen bij de raketaanvallen. In werkelijkheid was er echter alleen maar schade en werden er geen slachtoffers gemeld.
In een kennelijke poging om de VS ervan te weerhouden vergeldingsmaatregelen te nemen, dreigde Iran Israël en Dubai aan te vallen wanneer Trump zou besluiten een tegenaanval op Iraanse doelen uit te voeren.

Harde waarschuwing
De president kondigde eerder aan dat zijn regering 52 doelwitten in Iran had geselecteerd. Die zouden worden aangevallen als Iran wraak zou nemen op de moord op Qassem Soleimani, de commandant van de Quds-brigade van de Iraanse Revolutionaire Garde, in de buurt van Bagdad, afgelopen vrijdag.
‘Laat dit dienen als een WAARSCHUWING dat als Iran enige Amerikanen of Amerikaanse bezittingen treft, we 52 Iraanse locaties hebben gekozen(die de 52 Amerikaanse gijzelaars vertegenwoordigen die vele jaren geleden door Iran zijn gegijzeld), sommige op zeer hoog niveau & belangrijk voor Iran & de Iraanse cultuur, en die doelwitten, en Iran zelf, ZULLEN HEEL SNEL EN HEEL HARD GETROFFEN WORDEN. De VS wil geen bedreigingen meer!’ schreef Trump op zijn Twitter-account.

Rood alarm in Israël
De Israëlische premier Benyamin Netanyahu reageerde onmiddellijk op de nieuwe Iraanse dreiging tegen Israël – Iran dreigde de havenstad Haifa plat te maken – door te zeggen dat Iran een ‘verpletterende klap’ zou krijgen als het Israël zou durven aanvallen.
Tegelijkertijd meldden de Libanese media dat Hezbollah een nieuwe militaire opbouw langs de Israëlische grens organiseerde, nadat zijn leider, Hassan Nasrallah, mede-terreurgroepen had opgeroepen om de VS aan te vallen.

Trumps dilemma
Trump had nu een dilemma. Als hij bevel gaf tot vergeldingsaanvallen op verschillende van de 52 doelwitten in Iran, kon hij een grote regionale oorlog ontketenen. Echter, als hij passief zou blijven, zou het effect van de moord op Soleimani – het herstel van de afschrikking ten opzichte van Iran – ongedaan worden gemaakt. Uiteindelijk besloot de president blijkbaar te wachten met een reactie. In plaats daarvan legde hij nieuwe economische sancties op aan Iran, terwijl hij beweerde dat Iran, door een ongevaarlijke aanval op de Amerikaanse strijdkrachten in Irak te lanceren, leek af te haken.
Er zal nu veel afhangen van verdere Iraanse stappen.

Onzekere toekomst
Als de Islamitische Republiek opnieuw Amerikaanse doelen in het Midden-Oosten en daarbuiten aanvalt, zal Trump zijn dreigement moeten uitvoeren en aanvallen moeten bevelen op locaties in Iran. In dit verband was het interessant dat Trump aan het begin van zijn televisietoespraak tot de Amerikaanse natie een verklaring aflegde over het kernprogramma van Iran. ‘Zolang ik president ben zal het Iran niet toegestaan zijn een kernwapen te verkrijgen,’ zei Trump voordat de eigenlijke toespraak begon. Dit was ongetwijfeld een reactie op de laatste Iraanse aankondiging over uraniumverrijking en het was de tweede keer in drie dagen dat Trump de kwestie op zo'n manier aankaartte. ‘IRAN ZAL NOOIT EEN KERNWAPEN HEBBEN!’ schreef Trump afgelopen maandag op zijn Twitter-account.

Media negeren Iraanse schendingen
Over het feit dat Iran na de moord op de commandant van de Quds-brigade aankondigde dat het alle verdere beperkingen van zijn uraniumverrijkingsprogramma zou laten varen, werd door de internationale media zeer weinig verslag gedaan. Dat Iran alle beperkingen laat varen, betekent dat het zeer binnenkort een punt zal bereiken waarop het de mogelijkheid krijgt om te starten met de maak van een bom, zegt Olli Heinonen. Hij is de voormalige adjunct-directeur-generaal voor de veiligheidsinspecties van de Internationale Organisatie voor Atoomenergie (IAEA).
Iran is eind 2019 begonnen met het gebruik van zijn nieuwe IR-4 en IR-2 centrifuges en nadert nu snel de hoeveelheid van 1000 kilogram laagverrijkt uranium, die Iran nodig heeft om het om te zetten in 25 kg wapenwaardig uranium. Dat wapenwaardig uranium heeft Iran nodig voor de bouw van de bom. Heinonen schat nu dat het eind januari slechts twee maanden duurt voordat Iran aan een kernwapen kan beginnen.

Trump bereidt zich voor op oorlog
We begrijpen nu het verband tussen Trumps opmerkingen over het kernprogramma van Iran en zijn besluit om extra B-52 bommenwerpers naar Diego Garcia in de Indische Oceaan te sturen. Daar kunnen ze Iran gemakkelijk bereiken, maar blijven ze buiten het bereik van de langeafstandsraketten van Iran.
Als Trump orders geeft voor aanvallen op Iraanse locaties, zal hij ongetwijfeld eerst de Iraanse kernfaciliteiten uitkiezen. Sommige van deze faciliteiten zijn echter ondergronds gebouwd, zoals Fordow. Om Fordow te neutraliseren heeft het Amerikaanse leger zogenaamde bunkerkrakers nodig, zoals de 'Massive Ordinance Penetrator' (MOP) of de 'Mother of all Bombs' (MOAB), die de mogelijkheid hebben om het hele ondergrondse kerncomplex in Fordow te vernietigen. Om de Fordow kernfaciliteit te bombarderen, heeft de VS de B-52 nodig. De MOP en de MOAB hebben namelijk een gewicht dat varieert van ongeveer 9.525 tot ongeveer 13.607 kilogram.

Dit is waarschijnlijk ook de reden waarom Israël de VS niet om de levering van deze twee bunkerkrakers heeft gevraagd. De F-35 Adir, de Israëlische versie van de Lockheed stealth fighter, heeft een laadvermogen van slechts ongeveer 8164 kilogram. Israël heeft wel de door Rafael geproduceerde Rampage-raket, die in ondergrondse faciliteiten kan doordringen, maar de raket kan Fordow niet volledig vernietigen.

De beslissing van het Iraanse regime om slachtoffers in de aanvallen op het Amerikaanse leger in Irak te vermijden, zou in verband kunnen worden gebracht met de Amerikaanse dreiging om 52 locaties in Iran aan te vallen als Amerikaanse personen of goederen zouden worden aangevallen.
Het kernprogramma van Iran is de heilige koe van het regime en de vernietiging ervan zou een fatale klap zijn voor het Iraanse voornemen om het Midden-Oosten te domineren en Israël te vernietigen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.