'Het zijn geen Joden. Enkelen gaan zelfs naar een kerk!'

donderdag 9 januari 2020 |  David Lazarus
Met deze woorden viel de opperrabbijn van Israël, Yitzchak Yosef, de vanuit de voormalige Sovjet-Unie naar Israël geëmigreerde burgers aan. Hij beschuldigt de regering ervan, goddeloze niet-Joden het land binnen te brengen om het religieuze evenwicht in Israël te verschuiven.

Afbeelding: Russische immigrante met een Israëlische vlag. (Foto: Hadas Parush/Flash90)

De rabbijn beschuldigt de regering ervan dat zij Russisch sprekende immigranten in het land heeft gebracht om een politiek en sociaal 'blok aan het been van de charedim' te vormen.

Een dergelijke aanval op immigranten door een opperrabbijn van Israël is ongekend en zijn politieke motieven voor de uitbarsting zijn niet moeilijk te ontdekken. 'Massa's zuivere niet-Joden die aliyah (immigratie naar Israël) maakten, stemmen nu voor antireligieuze partijen', klaagde Joseph. Hij beschuldigt de regering ervan, opzettelijk Russische immigranten te werven om de politieke macht van de charedim (ultraorthodoxen) in de regering te verzwakken en de als anti-orthodox beschouwde partijen, zoals Yisraël Betenoe, onder leiding van Avigdor Lieberman, te versterken.

Zijn bekeerden wel Joden?
De opperrabbijn stelde ook de bekering van veel Russische immigranten tot het Jodendom, nadat ze Aliyah hadden gemaakt, ter discussie. Veel van deze immigranten doorliepen zelfs het bekeringsproces voor orthodoxe rabbijnse rechtbanken onder toezicht van Joseph zelf, en nu stelt hij hun Jodendom ter discussie, omdat hij plotseling vasthoudt aan strengere regels dan de toch al strenge orthodoxe bekerings­eisen. Bekeringen tot het Jodendom buiten het orthodoxe rabbinaat worden door de Staat Israël niet erkend.

Te veel niet-Joden in Israël
In een bijeenkomst van rabbijnen, die vorige week in Jeruzalem werd gehouden, zei rabbi Yosef: 'Honderd­duizenden of tien­duizenden niet-Joden kwamen naar Israël vanwege een Joodse wet (hij bedoelde de Israëlische Wet op de Terugkeer, die zelfs kleinkinderen van vader-Joden toestaat om naar Israël te emigreren). 'Hier zijn er veel, veel niet-Joden, enkele communisten die vijandig staan tegenover de religie, ze haten alle religies. Het zijn helemaal geen Joden, het zijn niet-Joden. Dan stemmen ze op partijen tegen de charedim en religie zijn,' zei de rabbijn. Later betoogde hij dat enkele van de immigrantengezinnen ook 'elke zondag naar de kerk of een klooster zijn gegaan'.

Rabbijn Amsalem waarschuwde
Rabbijn Amsalem, een voormalig minister van de orthodoxe Shas-partij, reageerde op de opmerkingen van de opperrabbijn met een waarschuwing: 'Het is tijd om tegen hem te zeggen: “Wees respectvol, blijf thuis en zwijg! Praat niet over de buitenlanders en bekeerlingen in ons midden, opdat de hemel je niet vastgrijpt en opslokt”.'

Hoewel de opperrabbijn niet voor alle stromingen van het Jodendom spreekt, is het eigenlijk zijn rol om de Joodse waarden in de Joodse natie te vertegenwoordigen. Het lijkt erop dat de aanvallen van de opperrabbijn een teken zijn, dat er binnen de orthodoxe gemeenschap enkelen zijn die vrezen dat de groeiende seculiere bevolking hen vijandig gezind is.

Met het oog op de komende nieuwe verkiezingen zijn de orthodoxen zich ook bewust van de noodzaak om hun zetels in de Knesset veilig te stellen, om hun plaats in de Israëlische samenleving te beschermen. Het feit dat er een zeer groot aantal niet-Joden in de Joodse Staat zijn, waarvan de belangen niet nood­zakelijker­wijs overeenkomen met die van het hele volk, mag echter niet worden verdoezeld.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.