Naharia in noordelijk Israël overstroomd

donderdag 9 januari 2020 |  Arthur Schwartzman
Normaal gesproken is regen in Israël een teken van zegen en overvloed - een zeer gewenste zaak; maar sinds vorige week heeft het stormachtige weer het paradijs in het Midden-Oosten geteisterd, en het doet er deze week nog een schepje bovenop.

Gisteren nog kostte een ernstige overstroming in de noordelijke stad Naharia het leven aan Moti Ben Shabbat toen hij in de stroming sprong om mensen te redden die vastzaten in een voertuig en wegspoelden. Ben Shabbat werd door de stroom gegrepen, vermist verklaard en uren later dood aangetroffen.

Naharia is een noordelijke stad, net onder Rosh Hanikra, en de rivier Ga'aton, die door het hart van de stad loopt, sluimert meestal het grootste deel van het jaar. Tijdens het regenseizoen stroomt de rivier af en toe over en loopt het water de hoofdstraat van de stad in, wat het verkeer erg moeilijk maakt. Dit keer was de regenval echter bovengemiddeld hoog en de rivier overstroomde de hele stad, waardoor mensen op het werk en in de scholen gevangen zaten en het onmogelijk werd om zich te verplaatsen.

Legerpersoneel en vrijwilligers in reddingsvoertuigen werkten de hele dag en tot in de avond en redden gestrande bewoners uit de hele stad en brachten hen terug naar hun huizen of naar veilige plaatsen.

De burgemeester van Naharia, Ronen Marelly, plaatste na het stormachtige weer een bericht op de Facebook-pagina van de gemeente: 'Beste inwoners van Naharia – we moeten u eerst een slachtoffer melden. Mijn condoleances gaan uit naar de familie. Ik hoop dat er net meer slachtoffers zullen vallen. De stad wordt momen­teel belaagd in het noorden en het zuiden. Je kunt je niet verplaatsen zonder de hulp van reddings­teams. De Israëlische politie werkt aan de verbetering van de situatie en er zijn veel vrijwilligers die mensen vervoeren.'

Onderweg van mijn werk naar huis heb ik de chaos, die de overstromingen in de stad hebben veroorzaakt, persoonlijk ondervonden. Nadat mijn bus in de overstroming was gestrand, werd ik in veiligheid gebracht in de schop van een graafmachine, die hoog boven het stijgende water uitstak. Veel van dergelijke tractoren, brandweerauto's en legervoertuigen maakten ronden om mensen te helpen de overstromingen te vermijden. Andere bewoners hielpen met alles wat ze konden en boden thee of warme koffie en snacks aan mensen die urenlang in het verkeer vastzaten terwijl ze probeerden thuis te komen of wachtten op de oever van de rivier om door reddings­teams naar hun huis te worden gebracht.

Ook andere gebieden in het noorden van Israël werden door de stormen getroffen, omdat de storm zich in zuidelijke richting naar het midden van Israël bewoog. In Haifa en de naburige stad Nescher waren ook grote overstromingen. Veel wegen werden afgesloten en het verkeer moest worden stopgezet, dat gold ook voor treinen waarvan de sporen onder water stonden. Tot nu toe heeft de storm vijf levens geëist. Het indrukwekkendste en meest tragische geval is dat van Stav Harrari en Dean Shoshani, die omkwamen nadat ze waren opgesloten in een overstroomde lift in hun flatgebouw en verdronken na de hevige regenval van zaterdag. Ze werden naast elkaar begraven op de begraafplaats van Yarkon.

Een militaire vrachtwagen evacueert burgers van een overstroomde weg in de Noord-Israëlische stad Naharia. (Foto: Meir Vaknin/Flash90)

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.