Groeten uit Israël - 'Waar kom je eigenlijk vandaan?'

donderdag 9 januari 2020 |  Hanna Ross
Goede morgen, beste lezers,

Ik ben Hanna Ross, u kent me nog niet als schrijfster van artikelen, daarom stel ik me even voor. 16 jaar geleden bekeerden wij (mijn ouders en mijn broers en zussen) ons als Duitsers tot het Jodendom en immigreerden naar Israël. Voor ons vertrek zei de vrouw van de plaatselijke rabbijn ons, dat we voorzichtig moesten zijn, de Israëli's zijn 'zeer hartelijk', zelfs opdringerig... Zo kom je in de supermarkt in gesprek met een vrouw die je nog nooit hebt gezien, en je praat al snel over onderwerpen zoals 'Wat doet je man?', 'Heb je al een woning gekocht?', of 'Hoe lang ben je al getrouwd en hoeveel kinderen heb je?' In Duitsland zou dit je natuurlijk niet overkomen.

We leven als gezin Joods Orthodox en ik rijd elke dag naar mijn werk in een Orthodoxe bus, de mannen voorin, de vrouwen achterin (ik vind het prettig). Maar niet alles is zo, dat je het meteen aanneemt. Zo dragen in de 'vrouwen­afdeling' van de bus de meeste vrouwen een pruik, maar ik wil mijn haar niet met 'haar' bedekken, dus draag ik een hoofddoek.

Wat ik het leukste vind in Israël is de diversiteit. Op straat vind je bijna alles: orthodoxe Joden, nonnen, moslims, niet-religieuze Joden, Filipijnse gastarbeiders, buitenlandse vrijwilligers. Op elke hoek hoor je een andere taal: Hebreeuws, Engels, Frans, Arabisch en ook veel Duits! Bijna elke dag kom ik op weg naar huis Duitse toeristen tegen. De Jaffastraat in Jeruzalem (foto) doet me langzaam aan New York denken, je kunt de straat niet meer door!

Israël is ook unieker en origineler dan enig ander land. Laatst stopte de buschauffeur midden op straat en schreeuwde naar de bakker langs de kant van de weg: 'Hoeveel kost die taart daar?'. '19 shekels!', schreeuwde hij terug vanuit de bakkerij (vrij duur voor een taart moet ik toegeven). 'Breng me de taart en 1 shekel!', schreeuwde de buschauffeur weer. Gelukkig haast de verkoper zich, een beetje gestresst door het toeter­concert achter de bus. Bij aankomst in de bus krijgt de verkoper in plaats van een 'Dank je wel' de vraag ' Hebben jullie geen tassen?', beiden nemen lachend afscheid en de buschauffeur is zo vriendelijk en rijdt door...

De standaardvraag in Israël is: 'Waar kom je eigenlijk vandaan?' Als je uit Duitsland komt, heb je meestal maar twee antwoorden. Of je stamt af van overlevenden van de Holocaust, of je bent bekeerd. Als je bekeerd bent, wordt het antwoord gevolgd door een berg van verdere vragen en ook 'antwoorden'. Zo zeggen sommigen: 'Hebben we dan niet al genoeg Joden in Israël?' of 'Wow!' Of men rolt de rode loper uit, of men zegt erg chagrijnig 'Ik vind het moeilijk om me aan dat allen te houden, waarom doe je jezelf dit vrijwillig aan?' In ieder geval ontstaan hieruit altijd zeer interessante discussies.

Regen, onweer, overstromingen en sneeuw
Wat het weer betreft: sinds gistermiddag regent en dondert het hier bijna non-stop. Gaat dit nog lang door? Dit is het weer voor vandaag in Israël:

Van het noorden tot het centrum van het land, regen en onweer. Aan de kust en in het laagland is er acuut gevaar voor overstromingen. Op de berg Hermon zal het weer sneeuwen. Het blijft koud. Voor vandaag worden de volgende maximumtemperaturen verwacht: Jeruzalem 7 graden, Tel Aviv 13 graden, Haifa 12 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 12 graden, bij de Dode Zee 20 graden, Be'er Sheva 14 graden, Eilat aan de Rode Zee 19 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer een centimeter gestegen en ligt nu 211,33 meter onder de zeespiegel.

Nu moet ik dus verder werken, want we hebben veel nieuwe projecten voor onze klanten bedacht. Na het werk haast ik me naar huis, naar mijn 8 kinderen. In Duitsland word ik daarvoor alleen uitgelachen of als gek beschouwd, maar in Israël word ik geknuffeld en een 'flinke vrouw' genoemd, hier zijn kinderen nog een zegen. Dus ik voeden mijn 8 half Duitse kinderen liever op in Israël...

Ik en mijn collega's van Israel Today wensen u een prettige donderdag.

Shalom uit Jeruzalem!
Hanna

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.