'Light Blade' laser vernietigt vuurballonnen en drones

donderdag 9 januari 2020 |  Redactie Israeltoday.nl
In Israël is een op de laser gebaseerd verdedigings­systeem ontwikkeld, dat bedoeld is om vuurballonnen, vliegers en drones te vernietigen die vanuit Gaza in de richting van Israël worden gelanceerd, meldde Yisrael Hayom.

Het lasersysteem kreeg de naam 'Light Blade', en is voor de Israëlische politie en het leger ontwikkeld door drie deskundigen op het gebied van electro-optica en lasers, samen met onderzoekers van de Ben Goerion Universiteit en technologische afdelingen van politie en IDF. Het laserwapen zou dag en nacht doelen kunnen aanvallen, met een bereik van 2 km. De installatie kan op een trailer worden vervoerd of op een truck worden geplaatst. De ontwikkeling begon ongeveer een jaar geleden en werd geleid door de commandant van de grenspolitie Ja'akov Shabtai. Volgens de politie is dit het de eerste in de wereld dat ballonnen en drones kan vernietigen.

Reden voor de ontwikkeling van het wapensysteem, in samenwerking met het bedrijf Optidefence, was de dreiging van vuurballonnen en vliegers vanuit de Gazastrook, die in het zuiden en op heuvelachtige plaatsen brand hebben gesticht en die in staat zijn om explosieve ladingen te vervoeren. In de afgelopen twee jaar zijn er meerdere systemen op de markt gekomen tegen dit soort terreur, maar die bleken niet effectief te werken.

Een door Light Blade getroffen drone. (fFoto: Screenshot Channel 12 News).

Wanneer het systeem een doel in het vizier heeft, vuurt het er een unieke, sterk gebundelde, laserstraal met hoge energie op af. Wanneer het een ballon of vlieger is, vat die vlam of explodeert in de lucht. Wanneer het een drone is, verbrandt de laser er delen van, totdat hij neerstort.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.