In Israël verandert het klimaat sneller

woensdag 8 januari 2020 |  Aviel Schneider
November 2019 was een van de zes droogste november­maanden van de afgelopen tachtig jaar in Israël. Op veel plekken viel helemaal geen regen, en verder viel er gemiddeld twintig procent minder regen dan normaal in november. Eén voordeel: het was heerlijk weer.

Het was warm, en de stranden waren vol. Voor toeristen en dagjesmensen was dit ideaal, maar niet voor het land. Het waterpeil van het Meer van Galilea zakte gedurende de zomermaanden met 70 centimeter naar de huidige stand van min 211,80 meter en dat is drie meter onder de hoogste stand. Ook nu riepen de rabbijnen weer op tot gebed om regen.

Een kennis van ons, die nogal religieus is, denkt dat de droogte in november geestelijk gezien zou kunnen samenhangen met de politieke chaos in het land. Het volk is verdeeld. Er komt maar steeds geen regeringscoalitie tot stand. Minister-president Netanyahu is aangeklaagd en er zijn voor de derde keer in één jaar verkiezingen uitgeschreven. In de Bijbel hebben weersomstandigheden vaak een geestelijke betekenis. Donder en bliksem, storm en regen, wolken, wind, hagel en natuurlijk de regenboog – dat alles heeft betekenis voor de inwoners van het land, alsof God daar iets mee wil zeggen.

Als de opwarming van de aarde niet tot stilstand komt, zal volgens de Israëlische meteorologen de neerslag met 15 tot 25 procent afnemen. De temperaturen zullen stijgen in Israël. De klimaatverandering is ook volgens Israëlische experts geen theorie meer, maar een feit. In het meest pessimistische scenario zal de gemiddelde temperatuur in de komende dertig jaar met 1,2 graden stijgen. Klimaatdeskundigen zijn er zeker van dat de temperaturen op aarde niet meer dan 2 graden mag stijgen, en ze hopen dat de stijging onder de 1,5 graden blijft. Anders moeten we rekening houden met verstrekkende gevolgen. Als de temperatuur bepaalde criteria overstijgt, zal er een gevaarlijke kettingreactie op gang komen, aldus de waarschuwing van de deskundigen.

De gemiddelde temperatuur is sinds 1950 met 1,4 graden gestegen, en het sterkst gedurende de afgelopen dertig jaar. De Israëlische hydroloog dr. Amir Givati zegt hierover: ‘Het laatste rapport laat zien dat de temperatuur in Israël met 1,4 graden is gestegen, en vergeleken met de rest van de wereld in een dubbel zo hoog tempo.’

Dit artikel verscheen in zijn geheel in het januarinummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.