Israëlisch Leviathan-veld begint levering van aardgas

woensdag 8 januari 2020 |  Redactie Israeltoday.nl
Het Israëlische Leviathan aardgasveld voor de kust van Haifa is begin januari begonnen met het leveren van aardgas, wat het operationeel consortium 'een historisch keerpunt in de geschiedenis van de Israëlische economie' noemde, meldde Israel Nationaal news.

Een gezamenlijke verklaring van de partners Noble Energy, Delek Drilling en Ratio Oil Exploration zei dat de start van de productie naar verwachting zal leiden tot een onmid­dellijke verlaging van de binnenlandse elektriciteits­prijzen en het begin van export. 'Voor het eerst in de geschiedenis wordt Israël een belangrijke exporteur van aardgas'.

Het gasveld Leviathan werd in 2010 ontdekt door Noble Energy. Het ligt op 130 kilometer ten westen van de mediterrane havenstad Haifa, halverwege Cyprus. Er wordt geschat dat er 535 miljard kubieke meter aardgas in zit, samen met 34,1 miljoen vaten condensaat.

Vanaf september 2019 is hier op een jacket (stalen frame met poten) van 102 x 80 meter een boorplatform gebouwd, met modules (huizenhoge onderdelen) die in de VS zijn gebouwd en door het Nederlandse bedrijf Heerema op hun plaats zijn getild. De zee is op die plaats 8 meter diep, het platform steekt 47 m boven de zeespiegel uit, en de flare boom, een pijp waarmee zo nodig gas op grote hoogte kan worden afgefakkeld, steekt 130 m de lucht in.

De controlekamer van Noble Energy op het Leviathan platform op 31 december 2019. (Foto: Noble Energy)

Via een verwerkingsplatform, 10 km uit de kust van Haifa, wordt gas onder druk door een pijpleiding aan land gebracht. Om veiligheidsredenen is een gebied van 3 km rondom het Leviathan platform verboden gebied. Sinds de ontdekking van het gasveld hebben de drie partners in totaal 3,75 miljard dollar in het project geïnvesteerd.

Verkoop van aardgas aan Egypte en Jordanië
Het Israëlische Delek Drilling en het in Texas, VS, gevestigde Noble Energy Inc hebben vorig jaar een overeenkomst met het Egyptische Dolfinus gesloten om in tien jaar voor 15 miljard dollar 64 miljard kubieke meter aardgas te leveren. Het zal de eerste keer zijn dat Egypte, dat in 1979 het eerste Arabische land werd dat een vredesakkoord met Israël tekende, gas uit zijn buurland importeert.

Israël had al eerder gas uit Egypte gekocht, maar in 2011 en 2012 werden delen van de pijpleiding meerdere malen door Sinaï-jihadisten aangevallen.

Het gas uit de velden Tamar en Leviathan zal Egypte via de voornamelijk onderzeese pijpleiding van de East Mediterranean Gas Company bereiken, die de kuststad Ashkelon met het noordelijke Sinaï-schiereiland verbindt. Tamar, dat in 2013 met de productie is begonnen, heeft een geschatte voorraad van maximaal 238 miljard kubieke meter.

Israëls oostelijke buurman Jordanië koopt al bijna drie jaar op kleine schaal gas van het Tamar-veld. In het land bestaat bij de bevolking en een deel van het parlement tegenstand tegen uitbreiding van de Israëlische gaslevering aan de Jordaanse elektriciteitsmaatschappij.

Export naar Europa
Israël hoopt met zijn gasreserves niet alleen onafhan­kelijk te zijn op het gebied van energie, maar ook de strategische banden in de regio te versterken en nieuwe banden te helpen smeden, met het oog op de Europese markt.

Begin januari hebben de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis, de Cypriotische president Nicos Anastasiades en de Israëlische premier Binyamin Netanyahu een overeenkomst gesloten voor de EastMed-pijpleiding, om gas van het oostelijke Middellandse-Zeegebied naar Europa te leiden.

De 2.000 kilometer lange pijpleiding zal tussen 9 en 12 miljard kubieke meter per jaar kunnen vervoeren van de offshore gasreserves, gelegen tussen Israël en Cyprus, naar Griekenland, en vervolgens naar Italië en Zuidoost-Europa.

Dat is een doorn in het oog van Turkije wegens zijn eigen activiteiten in het gebied, met name een omstreden maritieme overeenkomst met Libië, die de claims van Ankara over een groot gasrijk gebied van de Middellandse Zee uitbreidt.

De ontdekking van de gas- en oliereserves in het oostelijke deel van de Middellandse Zee heeft geleid tot een strijd om de energierijkdom en een geschil tussen Cyprus en Turkije, dat het noorden van het eiland in de Middellandse Zee heeft bezet.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.