De Bennett-doctrine: voorkomen van militaire opbouw

dinsdag 7 januari 2020 |  Michael Selutin
Israëls nieuwe, tijdelijke, minister van Defensie Naftali Bennett – voormalig majoor in het Israëlische leger – eist een daadkrachtig optreden in Syrië en is al verant­woor­delijk voor een aantal acties in Syrië. Dit mag niet op Libanon, met 150.000 raketten, gaan lijken.

Minister van Defensie Naftali Bennett heeft een succesvolle carrière als militair achter de rug, die hij als majoor heeft afgesloten. Hij was ook succesvol als politicus, want hij heeft de pionierspartij Bet Jehoedi (Het Joodse Huis) in de regering van Netanyahu verankerd. Hij bekleedde verschillende ministersposten, maar zijn hart klopt voor het leger. Steeds weer bekritiseerde hij het defensiebeleid van zijn eigen regering.

Enkele maanden geleden kon Bennett eindelijk het ministerie van Defensie voor zichzelf opeisen, en als vakminister heeft hij al conflicten meegemaakt. Hij is niet alleen een vocaal criticus, maar ook een creatieve denker en hij heeft de militaire doctrine aangevuld. Tot nu toe bestond die uit afschrikking, vroegtijdige waarschuwing, beslissende overwinning en verdediging. Dit laatste werd pas in 2006 als vierde pijler toegevoegd. Het verwijst naar systemen en faciliteiten zoals de Iron Dome en schuilplaatsen voor de burgerbevolking.

Een vijfde pijler zou volgens Bennett preventie zijn, oftewel het voorkomen. Israël heeft zich herhaaldelijk preventief verdedigd tegen dreigementen van existentiële aard. Voorbeelden hiervan zijn de aanval op de Iraakse kernreactor in 1981 en de Syrische rector in 2007. Israël heeft echter nooit preventief aangevallen toen een tegen­stander zich conventioneel bewapende, zelfs niet in het geval van biologische of chemische wapens. Alleen kernwapens zijn tot nu toe de rode lijn geweest.

In Libanon heeft Hezbollah een enorm arsenaal aan raketten opgebouwd. Het bevat 150.000 raketten. Ze zijn deels bestuurbaar en in staat om elk punt in Israël te raken. Israël heeft nauwelijks maatregelen genomen tegen deze bewapening. Soms werd een wapentransport onderschept, maar dit waren relatief kleine tegenslagen.

Bennett wil nu een dergelijke situatie in Syrië voor­komen. Iran probeert daar een militaire aanwezigheid te vestigen. Bennett wil niet nog een sterk front tegen Israël accepteren. Zo zijn er onder zijn leiding al aanvallen geweest op doelen in Syrië. Hij waarschuwde Iran publiekelijk om van Syrië geen 'Iraans Vietnam' te maken, dat wil zeggen een militair moeras dat veel geld opslokt en geen resultaat oplevert.

Voor minister van Defensie Bennett zijn sporadische bombardementen op Iraanse posities in Syrië echter niet genoeg. Bennett roept op tot een planmatig en daadkrachtige actie in Syrië, die de vijand geen kans geeft om zich er te vestigen. Deze strategie is echter niet zonder risico. Iran zou wel eens represailles kunnen nemen, zoals bijvoorbeeld in Saoedi-Arabië met drone­aanvallen. Dit risico lijkt echter minder groot dan een Syrië dat een Iraanse vesting is geworden, zoals Libanon voor Hezbollah. Zelfs het doden van de commandant van de Quds-brigades, Qassem Suleimani, zal de situatie er niet makkelijker op maken.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.