Israël: Bissschop Atallah Hanna, stop met je leugens

dinsdag 7 januari 2020 |  Ryan Jones
De Grieks-orthodoxe aartsbisschop van Jeruzalem, probeert al enkele weken met een verhaal over vergiftiging het anti-Israëlische sentiment onder christenen over de hele wereld te versterken. Israël heeft hem zondag gevraagd met zijn leugens te stoppen.

Op 18 december werd het hoofd van het bisdom Sebastia van de Grieks-orthodoxe kerk in Jeruzalem, aartsbisschop Atallah Hanna, naar een ziekenhuis in Amman, Jordanië, gebracht. Daar beweert hij dat Israël hem heeft vergiftigd in een blijkbaar mislukte moord­aanslag.

Volgens berichten in Palestijnse mediabronnen werd een gas canister door het raam van Hanna's kerk geschoten of gegooid en heeft hij een gevaarlijke hoeveelheid gifgas geïnhaleerd. Dat is het einde van alle verifieerbare feiten.

Maar – ondanks de feiten - begon Hanna, die niet te ziek was om talrijke interviews te kunnen geven, het verhaal te verspreiden dat 'wat er gebeurde een moordpoging kon zijn, of een poging om mij ziek te houden voor de rest van mijn leven. (...) Ik kan er niet zeker van zijn dat Israël achter dit incident zit, maar aanwijzingen tonen aan dat het achter dit incident zit'.

'We verwachten dat een geestelijke zich aan de waarheid houdt en dat geestelijken over de hele wereld deze schandelijke valse proclamaties aan de kaak stellen en zich onthouden van het verspreiden van deze smaad', tweette Lior Haiat, woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Een aantal commentatoren hebben opgemerkt, dat als Israël Hanna echt dood wilde hebben, hij nu dood zou zijn.

Haiat was diplomatieker, maar niet minder woedend, door te tweeten dat 'de ongegronde opmerkingen van aartsbisschop Hanna Atallah over pogingen om hem te vergiftigen volledig ongegrond zijn en een voortzetting zijn van een verachtelijke lastercampagne tegen Israël. De beschuldigingen die uit deze uitlatingen voortkomen, zijn een herhaling van het bloedsprookje'.

Hanna en anderen geloven dat hij het doelwit was van zijn uitgesproken verzet tegen, nee, haat tegen de Joodse Staat.
Samen met verschillende anti-Israëlische christelijke organisaties is de aartsbisschop actief en hij heeft in het openbaar zijn steun betuigd aan terroristisch geweld tegen Israëlische Joden. Tegelijkertijd heeft hij Israël herhaaldelijk beschuldigd van genocide op de Palestijnse Arabieren en heeft hij er bij de VN op aangedrongen om met geweld in te grijpen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.