Groeten uit Israël - Wie neemt vandaag de auto?

dinsdag 7 januari 2020 |  Dov Eilon
Goedemorgen, beste lezers!

Hoewel de media bijna overal alleen maar bezig zijn met de dramatische gebeurtenissen van de afgelopen dagen, gaat het dagelijks leven hier gewoon door zoals altijd. Maar sinds dit jaar hebben we niets meer te maken met het schoolsysteem, dat laat ik graag over aan mijn lieve collega's (zoals Ryan), die u al heeft leren kennen. Maar dat betekent niet dat het voor ons saai is geworden. Hoe zeg je dat? Kleine kinderen, kleine problemen, grote kinderen, grote problemen. Terwijl Michael bij het stofzuigen met zijn schreeuwende kinderen te maken heeft, moet ik hier bij ons in Modi'in vechten voor het recht om mijn auto te gebruiken. 'Abba, ik neem de auto', hoor ik nu veel te vaak, omdat onze jongste zijn rijbewijs heeft en hij 6 maanden na zijn rijexamen overdag alleen mag rijden en (helaas) ook 's nachts.

Ja, ik maak me zorgen over het verkeer hier bij ons. En het zal zeker een tijdje duren voordat ik er aan gewend ben, dat ook onze jongste zoon een jongeman is geworden. Maar ja, ik vertrouw hem en weet dat hij voorzichtig zal zijn bij het rijden. Maar wij ouders zijn er om voor onze kinderen te zorgen. Van onze auto­verzekering heb ik een app op mijn mobiele telefoon waarop ik de rijvaardigheid van mijn zoon kan volgen. Dus vroeg ik hem laatst, waarom hij een keer plotseling moest remmen. Wat kan de technologie van vandaag toch veel!

Papieren informatie wordt digitale informatie
Over technologie gesproken. Vanmorgen in de bus viel me op, dat maar weinig mensen een krant lezen tijdens de rit. Vroeger was de krant een onafscheidelijke metgezel op langere reizen. Maar dat betekent niet dat mensen niet meer lezen. Het viel me op hoeveel mensen nu hun mobiele telefoon gebruiken om informatie te krijgen en het laatste nieuws te lezen. Ik weet dat we niet te veel naar de schermen moeten kijken, maar dat is de verandering van de tijd.

Dat is precies wat we hier in onze redactie hebben begrepen. We concentreren ons nu veel meer op onze websites, wat de lezers van onze Duitse en Engelse website vast al hebben gemerkt. Dit is ook goed voor het milieu, het bespaart papier. Zelf ontvang ik al mijn rekeningen al heel lang alleen maar per e-mail. Waarom daarvoor papier verspillen en alle energie om de brieven aan iedereen te bezorgen? Ik hoop dus dat ook u langzaamaan gewend raakt aan het lezen van Israel Today hier op het internet. We hebben hier zoveel mogelijkheden.

Soms duurt het even om te wennen aan iets nieuws, later kun je je nauwelijks voorstellen dat je zonder deze vernieuwingen hebt geleefd. Zo werd ik ooit ronduit beledigd, omdat ik een digitale camera in huis had gehaald. En vandaag? Tegenwoordig worden de meeste foto's gemaakt met een mobiele telefoon.

Een zonnige ochtend in Jeruzalem. (Foto: Dov Eilon)

Een blik uit het raam van mijn kantoor kan de indruk wekken dat we hier in Jeruzalem het beste zomerweer hebben en dat de stortregens van het weekend slechts fantasie waren. Maar het beeld is misleidend. Het is verre van warm, de temperatuur is momenteel 8 graden. Toen ik vanmorgen uit de bus stapte, was het veel kouder, slechts 5 graden. In het nieuws worden we gewaarschuwd voor weer een winterstorm met veel regen en het gevaar van verdere overstromingen. Ik kan alleen maar hopen, dat de tragedies van de afgelopen dagen zich niet zullen herhalen. Vier mensen zijn verdronken in de watervloeden. Op de berg Hermon, zoals u kunt zien op de hoofdfoto van vandaag, is het skiseizoen geopend.

En hier is het weer voor vandaag in Israël:
Gedeeltelijk bewolkt met verspreide regenval in het noorden van het land. Sterke winden. De temperaturen zullen vanaf vandaag weer dalen, het zal te koud zijn voor het seizoen. Verwacht wordt dat vanavond de winterstorm, die nog sterker wordt dan zijn voorganger van het weekeinde.
Voor vandaag worden de volgende maximum­temperaturen verwacht: Jeruzalem 13 graden, Tel Aviv 17 graden, Haifa 14 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 16 graden, bij de Dode Zee 21 graden, Be'er Sheva 17 graden, Eilat aan de Rode Zee 21 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is onveranderd en ligt 211,39 m onder de zeespiegel.

Samen met mijn collega's van de Israel Today redactie wens ik u een prachtige dinsdag, het ga u goed!

Shalom uit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.