Groeten uit Israël: Kinderen zijn een zegen, en een last

maandag 6 januari 2020 |  Ryan Jones
Als ik het woord 'last' gebruik, bedoel ik dat op de best mogelijke manier. Een van de definities van last is 'verantwoordelijkheid voor het bereiken van een bepaald doel of een bepaalde taak'. Het herinnert ons eraan waar God mee te maken heeft bij het leiden van ons allen.

Afbeelding: Israëlische kinderen nemen deel aan een wereldwijde robotica-wedstrijd. (Foto:Amerikaanse Ambassade/Publiek domein.

Als ouders hebben we de verantwoordelijkheid op ons genomen om onze kinderen een gelukkig, gezond en bevredigend leven te bieden. We streven ernaar om hen op te voeden tot verantwoordelijke en integere mensen. En ons doel is om hen alle kansen te bieden op toekomstig succes.

Het is een gelukkige last, die we vrijwillig op ons nemen. Maar het is toch een last. En mijn vrouw en ik hebben die last al zeven keer op ons genomen. We danken God dat Hij ons een huis heeft gegeven dat groot genoeg is voor zo'n broedsel in het vredige Jeruzalemse dorp Tzoer Hadassah. Maar we worden er regelmatig aan herinnerd dat - hoe rustig onze omgeving ook is - het leven in een gezin van negen personen onvermijdelijk hectisch is. Wat je echt raakt zijn de plotselinge, onverwachte nieuwe eisen die aan de plannen van het gezin worden gesteld.

Onze oudste zoon ging dit jaar naar de middel­bare school. En dat opende de deuren om echt bezig te zijn met zijn passie voor programmeren en alles wat met het internet te maken heeft. Hij studeert om een hi-tech rol in de Israëlische luchtmacht op zich te nemen en heeft zich aangesloten bij een prestigieus buitenschools 'cybersecurity' programma. Toen hij vroeg om zich ook in te schrijven voor een robotica competitie, dachten we, 'Wat betekent een ding er bij?'

We hebben misschien te vroeg gereageerd. Het blijkt dat de competitie een internationale zaak is, en dat nu alle teams aan de slag gaan met de nu aangekondigde opdracht, de studenten een intensief zeven weken durend ontwikkelingsfase ingaan, die veel slapeloze nachten van samenwerken met hun collega's belooft.

Gezien het feit dat we nu, zoals genoemd, buiten Jeruzalem wonen, gaat dat voor ons ouders veel heen-en-weer reizen betekenen. Maar dat heeft geen invloed op onze wens om alle mogelijkheden voor ons kind te faciliteren, maar hij is net begonnen met de middelbare school, en hij is nog maar de eerste van zeven!

De drukte van het leven voor individuele gezinnen zoals het onze in Israël weerspiegelt de drukte van het leven voor Israël als natie. De Joodse staat is een enorm succesverhaal. En hoewel we er vast van overtuigd zijn dat dat succes het directe resultaat is van Gods beloofde zegen, was er ook veel hard werk voor nodig. Israël heeft nog geen minuut van de afgelopen 72 jaar gewoon achterover geleund, met uitzondering van wat haar 'toekwam'. Deze natie heeft zich voortdurend ingespannen en gestreefd naar grotere en betere dingen.

In feite is er veel overeenstemming met de Bijbelse geschiedenis van Israël. Gods beloften waren altijd al aanwezig. Zijn tussenkomst was er regelmatig. Maar de uitverkorenen moesten altijd hard werken en hun deel doen. Net als onze kinderen bij ons, vertrouwen we op Hem om ons pad te leiden en recht te maken (Spreuken 3:6). Maar we moeten dit pad ook daadwerkelijk lopen.

Dus als het leven extra druk wordt en de kinderen meer als last dan als zegen ervaren worden, is het leerzaam om stil te staan bij wat onze liefhebbende hemelse Vader voortdurend moet doen om ons allemaal gelukkig, gezond en gelukkig te houden en op het pad naar succes te brengen.

En hier is het weer voor vandaag in Israël:
Gedeeltelijk helder, gedeeltelijk bewolkt met temperaturen die voor de tijd van het jaar normale waarden zullen bereiken. Sterke winden langs de kust.
Voor vandaag worden de volgende maximum­temperaturen verwacht: Jeruzalem 13 graden, Tel Aviv 17 graden, Haifa 16 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 17 graden, bij de Dode Zee 20 graden, Be'er Sheva 18 graden, Eilat bij de Rode Zee 22 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is sinds gisteren wel 9 centimeter gestegen en ligt nu 211,39 meter onder de zeespiegel.

De redactie van Israel Today wenst u een prachtige maandag!
Ryan

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.