Archeologie: 1200 jaar oud 'Chanoeka-geld' gevonden

maandag 6 januari 2020 |  Redactie Israel Today
Bij opgravingen in Yavneh, centraal Israël, werd een voorraad gouden munten gevonden. De zeven gouden munten werd bewaard in een aardewerk kannetje. 'Dit kan persoonlijke spaargeld van een pottenbakker zijn,' zeggen de archeologen.

Afbeelding: Vijf oude gouden munten uit de vroege islami­tische periode (7e – 9e eeuw), gevonden bij een opgraving in Yavne. (Foto: (Liat Nadav-Ziv/Israel Antiquities Authority)

Tijdens de archeologische opgravingen in Yavneh, 30 km ten zuiden van Tel Aviv, werden archeologen vorige week verrast door de ontdekking van een gebroken kan van aardewerk, die 1200 jaar oude gouden munten bevatte. De opgravingen legden een oud industrieel gebied met veel pottenbakkersovens bloot, dat enkele honderden jaren in gebruik was. De archeologen vermoeden dat de glimmende schat een persoonlijke 'spaarvarken' van de pottenbakker kan zijn geweest.

'Ik was bezig met het catalogiseren van een groot aantal artefacten, die we tijdens de opgravingen hadden gevonden, toen ik plotseling kreten van vreugde hoorde', zei Liat Nadav-Ziv, co-directeur naast Dr. Elie Haddad, die voor de Israel Antiquities Authority (IAA) werken. 'Ik rende naar het geschreeuw en zag Marc Molkondov, een ervaren archeoloog, die opgewonden naar me toe kwam. We volgden hem snel naar het veld waar de aanblik van de schat ons verraste. Dit is zonder twijfel een unieke en spannende vondst, vooral tijdens de Chanoeka-week. 'Chanoeka-geld' is een Jiddische uitdrukking voor de munten die aan kinderen worden gegeven tijdens het achtdaagse feest.

Dr. Robert Kool, expert voor oude munten van de IAA, onderzocht de gouden munten en dateert die uit de vroege Abbasidische periode (9e eeuw na Christus). Onder de munten bevindt zich een gouden dinar uit de regeringsperiode van Kalief Haroun A-Rashid (786-809 CE), waarop het populaire verhaal 'Arabische nachten', ook bekend als ' Duizend-en-een-nacht ', is gebaseerd. 'De schat bevat ook munten die zelden in Israël worden gevonden,' zegt dr. Kool. 'Dit zijn gouden dinars uitgegeven door de Aghlabiden dynastie, die over Noord-Afrika in het gebied van het moderne Tunesië regeerde in opdracht van het in Bagdad gevestigde Abbasidische kalifaat. Dit is ongetwijfeld een unieke en opwindende vondst, vooral tijdens het Chanoeka feest,' concludeerde hij volgens het verslag van de Israel Antiquities Authority.

De grootschalige opgraving ten zuidoosten van Tell Yavneh legde een ongewoon groot aantal potten­bakkers­ovens bloot, die aan het einde van de Byzantijnse en het begin van de vroege islamitische periode (7e-9e eeuw na Christus) in bedrijf waren. De ovens werden gebruikt voor de commerciële productie van voorraad­potten, kook­potten en schalen. De goudschat werd gevonden in een kleine kan bij de ingang van een van de ovens, wat de archeologen suggereert dat dit het persoonlijke spaargeld van de pottenbakker had kunnen zijn.

Hier werd de wijn opgeslagen. (Foto: Idan Jonish/IAA)

In een ander gebied van de site zijn de overblijfselen van een grote industriële installatie uit de Perzische periode (4e tot 5e eeuw BCE) ontdekt, die werden gebruikt voor de wijnproductie. Volgens dr. Haddad zijn bij de eerste analyse van de inhoud van de installatie oude druiven­pitten aangetroffen. 'De grootte en het aantal vaten die op de site zijn gevonden, geven aan dat de wijn op commerciële schaal werd geproduceerd, veel meer dan lokale behoeften van de inwoners van Yavneh in die tijd'.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.