Eindelijk hulp voor Israël in de oorlog tegen Iran

dinsdag 31 december 2019 |  Yochanan Visser
Zondag kreeg Israël eindelijk hulp van het Amerikaanse leger in de strijd tegen Iran en zijn talrijke bondgenoten in het Midden-Oosten. Amerikaanse gevechtsvliegtuigen vuurden meer dan 30 raketten af op 5 bases van de Kata'ib Hezbollah-militie in zowel Irak als Syrië.

De Amerikaanse F-15 Strike Eagles bombardeerden wapendepots en commandocentra van Kata’ib Hezbollah (betekenis: bataljon van de partij van god). 25 leden van de militie, die deel uitmaakt van de door Iran gesteunde al-Hashd al-Shaabi koepelorganisatie van voornamelijk sjiitische milities in Irak, werden gedood. Kata'ib Hezbollah zou zijn orders krijgen van Qassem Soleimani, de sluwe commandant van de Quds-brigade. De Quds-brigade is de tak van de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC) die belast is met de export van de Islamitische Revolutie van 1979 in Iran.

De Amerikaanse aanval vond plaats nadat Kata'ib Hezbollah op vrijdag een Amerikaanse militaire faciliteit in de buurt van de Koerdische stad Kirkuk in Noord-Irak had aangevallen. Daarbij werd een Amerikaanse bemiddelaar gedood en raakten vier Amerikaanse soldaten gewond. Jonathan Hoffman, de Amerikaanse onderminister van Defensie, zei dat de aanval een reactie was op ‘herhaalde Kata'ib Hezbollah-aanvallen op Iraakse bases die coalitie-strijdkrachten van de Operatie Inherent Resolve huisvesten’, een verwijzing naar de door de VS geleide internationale coalitie van strijdkrachten die ISIS bestreed in zowel Syrië als Irak.

De aanval op VS-personeel in Irak werd lang verwacht, nadat Kata'ib Hezbollah en andere al-Hashd al-Shaabi-milities eisten dat alle VS-troepen Irak zouden verlaten en zo de weg zouden vrijmaken voor de voltooiing van de zogenaamde Iraanse landbrug. Deze landbrug zou van Teheran naar de Middellandse Zee en de Israëlische Golanhoogten lopen. Toen de Amerikanen niet toegaven, begonnen Kata’ib Hezbollah en andere milities van al-Hashd al-Shaabi raketten en mortieren af te vuren op VS-faciliteiten in Irak, zoals de Amerikaanse ambassade in de Groene Zone van Bagdad.

De regering van president Donald J. Trump heeft Iran herhaaldelijk gewaarschuwd, dat elke aanval op Amerikaans personeel in Irak en Syrië ernstige gevolgen zou hebben. Tot nu toe bleef het Amerikaanse leger echter min of meer passief na afloop van de herhaalde Iraanse provocaties, met name in het Golfgebied. Vorige week nog, leek de Israëlische stafchef Aviv Kohavi de Amerikaanse passiviteit te beklagen in het licht van de toenemende agressie van Iran in het Midden-Oosten. Tijdens een veiligheidsconferentie in Herzliya was Kohavi ongewoon bot over de oorlog tegen Iran, toen hij het volgende zei: ‘Het zou beter zijn als we niet de enigen waren die op hen reageerden’. Met ‘hen’ bedoelde hij Iran.
‘De laatste jaren heeft Iran zijn beleid veranderd en is het veel actiever, en er is geen reactie, er is geen vergelding, er zijn geen represailles,’ zei Kohavi nadat hij duidelijk maakte dat hij sprak over de massale Iraanse aanval op de Saoedische oliefaciliteiten, begin september.

De Israëlische troepen hebben honderden luchtaanvallen tegen Iraanse wapentransporten in Syrië en Irak uitgevoerd. Herhaaldelijk hebben zij actie ondernomen tegen om het even welke Iraanse poging om zich op de Syrische Golanhoogten te verschansen.
‘We zullen Iran niet toestaan een militaire aanwezigheid op te richten in (Syrië), of zelfs in Irak,’ waarschuwde Kohavi. Ondertussen maakte hij ook duidelijk dat Israël zou doorgaan Irans bondgenoten hun geleide raketten te ontnemen. ‘Iran blijft raketten ontwikkelen die Israëlisch grondgebied kunnen bereiken. Dit wordt min of meer niet opgemerkt,’ zei de IDF-stafchef in een andere duidelijke verwijzing naar de Amerikaanse passiviteit. Het hoofd van de IDF maakte ook duidelijk, dat Israël zich nu actief voorbereidt op een oorlog met Iran. Hij waarschuwde het Israëlische thuisfront dat de ‘volgende oorlog’ ‘zwaar geschut’, gericht op het Israëlische thuisfront, zou betekenen. ‘Ik kijk mensen in de ogen en zeg dat er zwaar geschut zal zijn. We moeten dit erkennen en we moeten ons hierop voorbereiden,’ zei Kohavi.

Het kwam dan ook niet als een verrassing dat de Israëlische regering tevreden reageerde op het Amerikaanse bombardement op Kata'ib Hezbollah. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Yisrael Katz, zei maandag zelfs dat de luchtaanvallen van de VS op Kata'ib Hezbollah ‘een keerpunt in de regionale realiteit tegen het gedrag van Iran en zijn marionetten’ was. Katz voegde eraan toe dat 'als de Iraniërs een fout maken in het begrijpen van de essentie en de macht van de Verenigde Staten, ze slagen zullen opvangen die ze nooit hebben opgevangen.’

Hij zou gelijk kunnen hebben, omdat Trump zich blijkbaar voorbereidt op extra aanvallen tegen de Quds-brigade en zijn ‘marionetten’, zoals Katz de Iraanse verschillende bondgenoten noemde. Zondagavond hield Trump overleg met nationale veiligheidsadviseurs. Naar verluidt kreeg hij ‘ruimere militaire opties’ tegen Iran en zijn bondgenoten voorgelegd. Mark Esper, de Amerikaanse minister van Defensie, zei na de ontmoeting met Trump dat ‘aanvullende acties’ nodig zouden kunnen zijn om Iran en zijn bondgenoten in Syrië en Irak af te schrikken.

Iran veroordeelde de Amerikaanse actie tegen Kata'ib Hezbollah ondertussen als ‘terreur’ en waarschuwde dat de VS ‘de verantwoordelijkheid voor de gevolgen van deze illegale daad moeten aanvaarden.’ Volgens Kata'ib Hezbollah zal de ‘agressie van kwaadaardige Amerikaanse raven’ verschrikkelijke gevolgen hebben voor de VS. ‘Onze strijd met Amerika en zijn huurlingen staat nu open voor alle mogelijkheden, We hebben vandaag de dag geen ander alternatief dan de confrontatie en er is niets dat ons ervan weerhoudt om op deze misdaad te reageren,’ zo luidde een verklaring van de terreurorganisatie, die verboden is in de VS.

Soleimani begrijpt de boodschap nu blijkbaar en heeft naar verluidt al-Hashd al-Shaabi bevolen om zijn raketten van militaire basissen te verwijderen. De Arabische nieuwssite Al-khura rapporteerde, daarbij een Iraakse ambtenaar citerend, dat de Iraanse bondgenoten opdracht kregen om ballistische raketten en hun lanceerinstallaties te verbergen in woonwijken in Irak. De ambtenaar zei naar verluidt dat de opdracht afkomstig was van een naaste helper van Soleimani, die al-Hashd al-Shaabi adviseerde om burgervrachtwagens te gebruiken om de raketten in bevolkte gebieden in de Iraakse hoofdstad Bagdad te verspreiden.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.