Orthodoxe Joden die een soort Kerstfeest vieren

Tuesday, December 31, 2019 |  Ryan Jones
Het reguliere westerse kerstfeest is voorbij. Maar in Israël versieren veel orthodoxe Joden nu dennenbomen en wachten op de komst van een alternatieve versie van de Kerstman. Schokkend, menen sommigen, het is een symbool van het christendom, het is afgodendienst.

De feestdag die deze religieuze Israëli's vieren is niet nieuw. Het staat bekend als 'Nowogodnije' (Novy God), het traditionele Russische Nieuwjaar, dat gevolgd wordt door het Russisch Orthodoxe Kerstfeest op 7 januari. En de meesten van de miljoenen eerste en tweede generatie Russische Joodse immigranten vieren deze feestdag, zelfs veel orthodoxe Joden onder hen.

In Rusland is het op de vooravond van Novy God dat hun Santa Klaus-achtige figuur, Ded Moroz (Vadertje Vorst), cadeautjes uitdeelt aan brave kinderen. Hij wordt daarbij geholpen door zijn kleindochter Snegurochka (Sneeuwmeisje).
Het kerstfeest, dat een week later op 7 januari plaatsvindt, heeft betrekking op op de geboorte van Jezus en wordt niet gevierd.

Maar afgezien van die verschillen dragen deze feestdagen allemaal dezelfde kenmerken van een westers kerstfeest. En dat is een van de redenen waarom je steeds vaker kerstversieringen aantreft in winkels in de hele Joodse Staat.

Kerstbomen vinden hun weg naar Joodse huizen. Het zouden slecht culturele versieringen zijn, maar het lijkt wel veel op het kerstfeest. (Foto: TPS)

Zijn kerstbomen Kosher?
Orthodoxe Joodse Russische immigranten zeggen dat Novy God slechts een culturele feestdag is. Het kerstfeest, een week later vieren ze natuurlijk niet. Toch zou je verwachten, dat ze een probleem zouden hebben met wat algemeen als 'christelijke' attributen wordt beschouwd. Maar over het algemeen is dat niet zo.

Adv. Yonatan Dubov is voorzitter van de jonge leiders beweging binnen de rechtse religieuze politieke partij 'Het Joodse Huis'. Hij vertelde aan Ynet, dat hij dit jaar zijn derde 'Kosher Novy God' in Petah Tikva zou vieren. Compleet met kerstbomen, bekend als Novy God yolkas.

Net als veel andere orthodox-Joodse immigranten uit Rusland ziet Dubov dit als een puur culturele uiting. Voor hen is er geen tegenspraak met hun Joodse geloof. Veel rabbijnen zijn het daar niet mee eens.

Oy Gevalt, roepen de rabbijnen
Dubov en anderen hebben zich niet alleen weer verbonden met hun Joodse wortels, maar daardoor ook met Novy God. En de rabbijnen raakten in paniek.

Oy gevalt, zouden ze uitroepen, de Jiddische uitdrukking die iets vreselijks aanduidt. 'Maar, jaar na jaar, raakten ze er meer aan gewend,' zei Dubov. 'Nu leg ik 's morgens tefillin (phylacterieën, gebedsriemen) en ga ik 's avonds Novy God vieren.'

Er zijn ook Joden, die er nog niet zo zeker van zijn, maar toch meedoen. Tal Hershberg weet dat Novy God zelf geen verband heeft met het Christendom, 'maar de kerstboom is nog steeds schokkend. Het is een symbool dat heel erg aan christenen, heidenen en afgodendienst toebehoort,' vertelde ze aan Ynet.

Maar Tal en de anderen laten zich door zulke dingen niet weerhouden om zich te vermaken. 'Andere religieuze mensen zullen me zeggen dat ik allerlei verkeerde dingen doe. Ik ben een filmmaker, een fotograaf, en ik drink zelfs af en toe alcohol,' merkte Hershberg op.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.