Wat betekent goedkoop Amazon voor Israëls economie?

Monday, December 30, 2019 |  Michael Selutin
De Amerikaanse internet­gigant Amazon is in Israël aangekomen, en biedt veel Amerikaanse producten aan die veel goedkoper zijn dan in de Israëlische winkels, al kan het transport lang duren. De vraag is, of het de winkelprijzen in Israël omlaag zal brengen.

Israëli's klagen graag over de hoge kosten en lage lonen in het land, en ook toeristen zijn vaak verbaasd hoe duur veel producten zijn. Verschillende OESO-studies bevestigen dat de kosten van levensonderhoud in Israël hoger zijn dan in veel andere geïndustrialiseerde landen, terwijl de salarissen vrij gemiddeld zijn. Daar komen de hoge kosten van huisvesting nog bij, en deze combinatie maakt dat men naar een economische revolutie verlangt. Er waren meerdere protesten tegen de hoge kosten, maar net als de beloften van verschillende politici om het leven in Israël goedkoper te maken, gebeurde er achteraf niets.

Enkele weken geleden kwam de redding van Israël echter van een heel onverwachte kant. In feite heeft De Amerikaanse internetwinkel Amazon gaat namelijk veel van zijn producten op de Amerikaanse website gratis naar Israël vervoeren. Wanneer je in Israël woont en een bestelling van dergelijke producten boven de $ 49 plaatst, dan hoeft je geen verzendkosten te betalen. Dit is belangrijk, want tot nu toe kostte de levering vanuit de VS naar Israël soms meer dan het product dat iemand wilde bestellen.

Er bestaat echter een invoerbelasting in Israël, als er producten met een waarde van meer dan $ 75 worden ingevoerd. Deze situatie heeft geleid tot een nieuwe nationale sport in Israël en zo zijn de regels: vul je Amazon winkelwagen zo, dat het bedrag meer dan $ 49 is, maar minder dan $ 75. Wie het dichtst bij $ 75 zit, wint. Verschillende Amazon-groepen op Facebook spelen dit spel en tot nu toe is het record $74,97.

Deze Facebook-groepen blijven informatie uitwisselen over Amazon producten, discussiëren over problemen en nog veel meer over de Amazon-revolutie in Israël. Net voor Kerstfeest bijvoorbeeld kostte het populaire spel 'Kolonisten van Catan' bij Amazone's $ 21, het equivalent van ₪ 72,90, terwijl het in Israël ₪ 240 kost. Een Columbia-jasje kost ongeveer $ 60, oftewel ₪ 208,30, terwijl het in de Columbia-winkel in Israël ₪ 400 kost. Een dubbel pak Colgate tandpasta vind je bij Amazon.com voor $ 6, wat ongeveer 20 shekels is, in Israël kost zo'n dubbel pak iets meer dan twee keer zoveel.

Het is dus geen spelletje, maar een serieus economisch probleem, dat hier duidelijk naar voren komt. Het is immers merkwaardig, dat het goedkoper is om je dagelijkse producten zoals tandpasta, wegwerp­bestek, kleding, vuilniszakken, elektronica, speelgoed, medicijnen en bijna alles wat je nodig hebt om te leven, in de VS te bestellen, in plaats van het in je eigen land te kopen.

Er zijn verschillende theorieën over het vraagstuk van de hoge kosten in Israël: belastingen, kartels, socialistische structuren, geldgierige detailhandelaren en nog veel meer. Waarschijnlijk is het een combinatie van meerdere van deze punten die de kosten in Israël opdrijven. De gordiaanse knoop, die generaties politici niet hebben kunnen losknopen, wordt nu door Amazon door­gesneden, en haar producten aanbiedt tegen Amerikaanse prijzen en zonder transport­kosten.

Niet alles is echter rooskleurig in de nieuwe wereld van Amazon, omdat het soms een maand duurt voordat het pakket uit de VS aankomt, en het is dan niet altijd in goede staat. De Israëlische postdienst, die de leveringen voor Amazon uitvoert, zegt dat hij volledig overbelast is en niet de capaciteit heeft om het verrassend grote aantal bestellingen te verwerken. De bovengenoemde Facebook-groepen blijven foto's plaatsen van postkantoren waar Amazon pakketten tot aan het plafond zijn opgestapeld en wanhopige leveranciers huilen op de schouders van hun klanten over de onmogelijke situatie.

Zal de toetreding van Amazon tot de Israëlische markt er nu toe leiden, dat het leven in Israël goedkoper wordt? Voor consumenten die hun tandpasta uit de VS laten komen, zullen veel dingen zeker goedkoper worden, maar of de winkels de prijzen van hun product zullen verlagen is twijfelachtig. Verse voedingsmiddelen kunnen nog niet bij Amazon worden besteld, zeker niet als het kosher moeten zijn, en er zijn nog veel Israëli's die niet graag online bestellen. Er is echter een eerste, grote stap gezet om het verstokte Israëlische economische systeem op te breken, en de Israëlische consumenten kopen graag rechtstreeks uit Amerika goedkope producten van hoge kwaliteit.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.