Vandaag is de laatste dag van Chanoeka

maandag 30 december 2019 |  Dov Eilon
Zondagavond staken we de achtste kaars van de Chanoeka kandelaar aan, de Chanoekia. Hiermee komt er een einde aan het acht dagen durende feest, dat het wonder van de olie bij de tempel­inwijding gedenkt. Maar het wonder van Chanoeka blijft altijd aanwezig.

De week van Chanoeka is voor mij een van de mooiste tijden van het jaar. Overal zie je de Chanoeka kandelaars en natuurlijk de heerlijke soefganiot. Alleen al de geur ervan zorgt voor een feestelijke sfeer. Deze keer at ik echter alleen een soefgania bij de eerste kaars, maar dit beperkte mijn vreugde over Chanoeka niet.

Chanoeka herinnert ons aan de overwinning van de Makkabeeën op de Hellenisten, op de onderdrukking. Juist in deze tijd bemerk je de saamhorigheid van de mensen op straat. Toen ik een paar dagen geleden door de stad liep, kwam er een jonge soldaat op me af. Hij droeg een doos met belegde broodjes. Hij nam er een broodje uit en vroeg me of ik er een wilde hebben. Ik heb het met een bedankje geweigerd, omdat ik dacht dat anderen het meer nodig zouden hebben dan ik. Maar ik was erg blij en moest glimlachen. Ik voelde deze saamhorigheid. Of we nu religieus zijn of niet, oud of jong, we horen bij elkaar. Precies dit gevoel van saamhorigheid was waarschijnlijk ook indertijd de reden voor de overwinning en de bevrijding van de tempel.

En als we dan in de avond met de familie een kaars meer aanstaken van onze Chanoeka-kandelaar, moest ik altijd denken aan de vele andere Joodse huizen die samen met ons de kaars aanstaken en daarna Maoz Tzoer (Sterke burcht van mijn hulp) of Hanerot Halaloe (Deze kaarsen) en andere liedjes zongen.

Bovenstaande video geeft iets van die Chanoeka-sfeer weer, toen een groep soldaten plotseling Chanoeka-liedjes begon te zingen.

Het is jammer dat Chanoeka nu al weer voorbij is. Maar het wonder van Chanoeka is eigenlijk altijd aanwezig. Want het is waarschijnlijk dezelfde kracht die de Makkabeeën destijds voelden, die ons ook in deze tijd helpt om ons bestaan, het bestaan van het Joodse volk en het land Israël, te verdedigen. Zo helpt het wonder van Chanoeka ons ook vandaag om de duisternis te verjagen. Zelfs ook, zonder dat we elke avond een kaars meer aansteken.

Foto's van het Chanoeka-feest:

Chanoekia op de Machane Jehuda Markt in Jeruzalem. (Foto: Hadas Parush/Flash90)

Soldaten vieren Chanoeka in Gush Etzion. (Foto: Gershon Elinson/Flash90)

Kaarsen aansteken in een Israëlische familie. (Foto: Nati Shohat/Flash90)

Zonder soefganiot is er geen feest. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Chanoeka sfeer op de Machane Jehoeda Markt in Jeruzalem. (Foto: Hadas Parush/Flash90)

Saamhorigheid. Samen de kaarsen aansteken in de Mamilla-winkelstraat. (Foto: Mendy Hechtman/Flash90)

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.