Christenen in Israël zijn vooral Arabieren

donderdag 26 december 2019 |  Redactie Israel Today
Kort voor het Kerstfeest publiceerde het Israëlische Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn rapport over 2019, waaruit blijkt dat het aantal christenen dat in Israël woont ongeveer even snel groeit als de Joodse bevolking, terwijl de moslimbevolking sneller groeit dan beide.

Uit het rapport blijkt dat er ongeveer 177.000 christenen in Israël wonen, dat is 2 procent van de bevolking, bericht The Times of Israel.

Ongeveer 77,5% van de christelijke bevolking in Israël is Arabisch, terwijl de Arabische christenen slechts ongeveer 7% van de totale Arabische sector vormen.

De christelijke bevolking in Israël is in 2019 met slechts 1,5% gegroeid, 2,2% in het jaar ervoor. Ter vergelijking, de Joodse bevolking groeide in 2019 met slechts 1,7% iets meer en de moslimbevolking groeide met 2,3%.

De meeste Arabische christenen in Israël wonen in het noorden van het land (71%). Het aantal niet-Arabische christenen is ook in Israël toegenomen, vooral sinds de jaren negentig. De niet-Arabische christenen zijn meestal leden van Joodse gezinnen die naar Israël zijn geëmigreerd onder de Wet op de Terugkeer. Ongeveer 41% van deze niet-Arabische christenen woont in Tel Aviv en de centrale regio van het land, vergeleken met 34% die in Haifa en de noordelijke regio wonen.

De grootste Arabische christelijke bevolking woont in Nazareth met ongeveer 22.000 Arabische christenen, gevolgd door Haifa met 16.100, Jeruzalem met 12.700 en Shfaram, een Arabische stad in Galilea, met 10.300. Er is een hoge concentratie van niet-Arabische christenen in de drie grootste steden in Israël - 4.000 in Tel Aviv-Jaffa, 3.900 in Haifa, en 3.300 in Jeruzalem.

Het gemiddelde aantal kinderen onder de 17 jaar in alle christelijke gezinnen is 1,87. Dit aantal is lager dan in Joodse gezinnen, waar het aantal kinderen 2,37 is, en in moslimgezinnen, waar het aantal 2,77 kinderen per gezin is. Ongeveer 12% van de christelijke bevolking in Israël is ouder dan 65 jaar, vergeleken met 14% bij de Joden en slechts 4% bij de moslims.

Het percentage vrouwen dat in het hoger onderwijs studeert, vooral in hogere cursussen onder de christelijke bevolking, is hoger dan het percentage van alle Israëlische vrouwen in het hoger onderwijs. Ongeveer 74% van de christelijke studenten die voor een masteropleiding studeren waren vrouwen, bij de niet-christelijke bevolking was dit 63%. Bij de doctoraatsstudies is 63% van de christelijke studenten vrouw, bij de gehele bevolking was dit 53%.

Het aantal studenten dat een bacca­laureaat behaalde dat toegang gaf tot de universiteit, was met 70,9% het hoogste bij de christelijke Arabieren. Bij de studenten in het Hebreeuwse onderwijssysteem was dit 70,6%, bij Druzen ongeveer 64% en bij moslims ongeveer 45%.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.