Israëlische televisieserie geëerd door New York Times

Wednesday, December 25, 2019 |  David Lazarus
Israëlische TV-series, gebaseerd op ware gebeur­tenis­sen, worden veel bekeken en zijn kassuccessen. The New York Times beoordeelde een aantal inter­natio­nale TV-series van de laatste tien jaar, en Israëlische producties kregen de eerste en achtste plaats op de lijst.

Een lang geleden geliefde Israëlische televisieserie werd als de beste internationale televisieserie van het decennium geëerd. 'Hatoefim' (krijgsgevangenen) werd oorspronkelijk in Israël uitgezonden van 2009-2012. De serie is onlangs toegevoegd aan de lijst van de grote internationale streamingdiensten Hulu en Netflix.

De tweede plaats op de lijst werd toegekend aan de Britse bewerking van 'Sherlock Holmes'. De derde plaats ging naar een andere politieke thriller, 'The Bureau', een Franse spionageserie.

De achtste plaats ging naar de succesvolle Israëlische serie 'Fauda', die de Academy of Television Award won voor de beste dramatische serie voor het jaar 2015. In 2017 won 'Fauda' elf Academy of Television Awards, waaronder die voor beste drama, beste regie en beste acteur in een drama. In november 2016 verwierf Netflix de internationale uitzendrechten voor de lopende serie. Het derde seizoen van 'Fauda' zal naar verwachting eind januari 2020 beginnen.

The New York Times noemde 'Hatoefim', die zou hebben geïnspireerd tot de succesvolle Amerikaanse serie 'Homeland', 'een strakke en intelligente politieke thriller, die vooral een melan­cholische, soms hart­verscheu­rende karakter­studie was van soldaten en gezinnen beschadigd door de oorlog.'

De serie, die zich afspeelt in 2008, toont drie Israëlische soldaten die 17 jaar eerder gevangen werden genomen tijdens een geheime missie met hun eenheid in Libanon. Het verhaal begint als de soldaten naar huis terugkeren en in moeilijkheden komen als ze proberen weer een normaal leven te gaan leiden met hun gezinnen en de maatschappij in het algemeen, terwijl ze te maken krijgen met het trauma van gevangenschap en marteling. Sommigen hebben te maken met vrouwen die hertrouwd zijn, allemaal hebben ze kinderen die zonder hen zijn opgegroeid, en veel geliefden zijn inmiddels overleden.

Terwijl ze een psychiatrische behandeling ondergaan om hen door deze relaties heen te helpen, leiden discrepanties in de beschrijvingen van de soldaten over wat er met hen is gebeurd tijdens hun gevangenschap, tot een onderzoek naar welke geheimen ze voor vrienden, families en de autoriteiten zouden kunnen bewaren.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.