Pro-Palestijnse activist gebruikt Jezus voor politiek doel

Tuesday, December 24, 2019 |  Ryan Jones
De beruchte Britse graffiti­kunstenaar Banksy opende een paar jaar geleden een propaganda-hotel in Bethlehem. Nu spot hij feitelijk met Jezus door met een kerststal de Palestijnse nationalistische beweging te promoten. Jezus kwam niet als boegbeeld van een politieke agenda.

Een kerststal die Banksy ter gelegenheid van het Kerstfeest heeft opgesteld, toont Jozef en Maria die rond de kribbe van Jezus staan, met op de achtergrond de betonnen veiligheidsmuur van Israël, die door een raketaanval zo is gevormd dat hij op de 'kerstster' lijkt.

Ten eerste, en het is belangrijk dit zo vaak mogelijk te herhalen, is de betonnen muur die Banksy en zoveel andere pro-Palestijnse activisten zo vaak noemen, niet willekeurig gebouwd om de inwoners van Bethlehem te schaden. Hij werd in het begin van de jaren 2000 met tegenzin gebouwd, omdat Bethlehem werd gebruikt als uitvalsbasis voor Palestijnse zelfmoordterroristen die de Joodse bevolking van het naburige Jeruzalem aanvielen.

Maar Banksy en zijn collega's vermijden dit onaangename feit liever.

Ten tweede scheidt deze kerststal, zoals zoveel andere die in de gebieden onder de controle van de Palestijnse Autoriteit zijn neergezet, op suggestieve wijze Jezus van zijn volk, de Joden van Israël. Hier wordt Jezus het symbool van de Palestijnse 'bevrijding'.

Tot slot, en dat is het belangrijkste, kwam Jezus niet om enig nationaal conflict op te lossen of om het affichekind van een nationaal programma te worden. Zelfs niet van Israël (Handelingen 1:6). Hij kwam om verzoening aan te bieden en de mensen in harmonie met God te brengen. Dit fundamentele element van Jezus' missie ontbreekt duidelijk op Banksy's voorstelling en de boodschap die hij wil verspreiden.

De geboorte van Jezus in dienst stellen van een smalle nationalistische agenda (vooral één die het eigen volk van de Messias demoniseert), is niet veel beter dan het uitdragen van de huidige opvatting, dat deze feestdag over niets anders gaat dan over een dikke man in een rood pak die geschenken uitdeelt.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.