Scholieren vierden liever Kerstfeest dan Chanoeka

Monday, December 23, 2019 |  Redactie Israel Today
Israëli's blijken steeds meer belangstelling te tonen voor het Kerstfeest, en doen er in enkele plaatsen zelfs aan mee. Maar toen middelbare scholieren in Herzliya de christelijke feestdag kozen boven Chanoeka als winterfeest, veroorzaakte dit een vuurstorm in de stad.

Vorige week ontving de gemeenteraad van Herzliya klachten van enkele ouders, dat de Yad Giora Middel­bare School het Kerstfeest en Chanoeka met elkaar vermengde in haar winter­feest. De twee feesten overlappen elkaar ook dit jaar.

Zo meldt het Israelische Channel 20, dat gemeente­raads­lid Elad Tsadikov de school ging bezoeken, en directeur Ronit Cohen Matot beloofde hem dat Yad Giora geen enkele kerst­viering zou houden. Ze benadrukte, dat de school de tradities van Israël onderwijst, en niet het christendom.

@Yinon Magal. De openbare school van Herzliya viert niet Chanoeka, maar Kerstfeest. De waarheid. Schaamte en schande.

Maar toen Tsadikov op zondag terugkwam voor een verrassingsbezoek, was hij er getuige van dat de studenten hun feestje (dat een dag eerder plaatsvond dan de directeur hem had verteld) een onmis­ken­bare kerst­sfeer gaven. Kerst­bomen en soort­gelijke symbolen waren in overvloed aanwezig en veel studenten waren gekleed in Kerstman-kostuums.

Woedend vertelde Tsadikov aan Channel 20, dat hij de school ervan verdenkt christelijke invloed te tolereren, en hij vergeleek hij de situatie met het soort religieuze en culturele Griekse invloed, die de gebeurtenissen die op Chanoeka werden herdacht, noodzakelijk maakten.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.