Grootste chanoekia van Midden-Oosten staat in Sderot

zondag 22 december 2019 |  Yossi Aloni
Als symbool van steun voor de bewoners van het grens­gebied van de Gaza­strook van vrienden buiten Israël, werd dinsdag een gigantische chanoekia ingehuldigd, die vanuit Neder­land naar Sderot was overgebracht.

De chanoekia is een gift van de Nederlandse organisatie Christenen voor Israël, die daarmee hun solidariteit tonen met de bewoners van het grensgebied van de Gazastrook, die lijden onder voortdurend raket­beschie­tingen. De grote kandelaar, die in 2013 geleden werd gebouwd, heeft al een roemruchte geschiedenis van solidariteit met Israël en heeft tijdens de chanoekavieringen in meerdere steden in Nederland gestaan,zelfs voor het Vredespaleis in Den Haag. Hij diende als symbool van steun voor demonstraties voor Israël en de strijd tegen het antisemitisme. De Nederlandse organisatie is ook betrokken bij het fonds van het Joods Agentschap ter ondersteuning van de inwoners van het grensgebied van de Gazastrook.

De chanoekia, die in het kader van een speciale campagne van het Joods Agentschap naar Sderot was overgebracht, werd ingewijd met een ceremonie die werd bijgewoond door de voorzitter van het Joods Agentschap, Isa'ac Herzog, en burgemeester Alon Davidi.

De voorzitter van het Joodse Agentschap, Isa'ac Herzog, zei: 'De chanoekia, die vanuit Nederland naar Sderot is gekomen, staat symbool voor de grote steun die de inwoners van het grensgebied met de Gazastrook ook van vrienden van Israël krijgen die buiten het land wonen. De solidariteit, die de leden van de Internationale Organisatie van Christenen voor Israël wilden betuigen met Sderot en de omliggende gemeenten, is hart­verwarmend. Laten we allemaal hopen dat deze lichten de inwoners standvastigheid en rust zullen geven. In samenwerking met de Joodse Federatie van Noord-Amerika en Keren Hayesod zal het Joods Agentschap de inwoners van het gebied van de Gazastrook blijven versterken'.

Het evenement werd ook bijgewoond door een grote delegatie uit Nederland, waaronder de Nederlandse opperrabbijn Benjamin Jakobs en de voorzitter van Christenen voor Israël, de heer Pim van der Hoff.

Het initiatief voor de bouw van de grote chanoekia kwam van de Nederlandse opperrabbijn Benjamin Jacobs. Het idee om het aan Israël te doneren kwam van Arjen Lont, de ondernemer die voor de Christenen voor Israël de chanoekia kandelaar bouwde. Hij mobiliseerde het Joods Agentschap om zijn visie te realiseren om de chanoekia naar zijn nieuwe thuis in Sderot te brengen.

De Nederlandse organisatie zet zich ook in voor de ondersteuning van de stichting van het Joods Agentschap voor de versterking van het gebied rond de Gazastrook, waaronder het programma 'Ontwikkeling van de Toekomst', dat kinderen helpt versterken; het fonds van het Joods Agentschap voor terreurslachtoffers, dat therapeutische activiteiten voor getraumatiseerde kinderen ondersteunt; het Ivim Absorbtiecentrum, een eerste opvangcentrum voor immigranten uit Ethiopië; en de organisatie Amigur, die beschutte woningen bouwt voor kansarme ouderen en overlevenden van de Holocaust.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.