Protesten tegen Shabbat-bussen in Tel Aviv

Sunday, December 22, 2019 |  Michael Selutin
Zaterdagavond, na het einde van Shabbat, demon­streer­den enkele honderden mensen in Tel Aviv voor het huis van de burgemeester, Ron Huldai, tegen de bussen die al enkele weken op Shabbat rijden, wat zij als een stap in de richting van secularisatie van de Joodse Staat beschouwen.

Afbeelding: Demonstratie tegen de Shabbat-bussen. Tekst op de borden: Hoofden van het zionisme, Loof de Shabbat. (Foto: Tomer Neuberg/Flash90)

Burgemeester Huldai probeerde lange tijd de stad ook op Shabbat openbaar vervoer te bieden, maar hij stuitte altijd op te sterke tegenstand. Maar nu rijden er bussen op Shabbat, en voor veel burgers van de stad zijn ze een welkome vernieuwing.

Voor de tegenstanders van openbaar vervoer op de rustdag zijn zij echter weer een stap in de richting van secularisatie van de Joodse Staat. Gemak mag niet boven het Joodse karakter van Israël worden gesteld, en de Shabbat was altijd een symbool van het verbond tussen het Joodse volk en zijn God.

De nieuwe Shabbat-bussen verbinden Tel Aviv met de omliggende steden Givatayim, Kiryat Ono en Ramat Hasharon, en andere steden hebben zich al aangemeld voor een verbinding met Tel Aviv. Tel Aviv is allesbehalve een religieuze stad; op Shabbat rijden de inwoners in hun auto's en zijn er zogenaamde sheroet-taxi's (gemeenschappelijke taxi's) van particuliere bedrijven, die niet alleen binnen Tel Aviv rijden maar ook bijna alle steden in het land met elkaar verbinden. Het nieuwe aan de Shabbat-bussen van burgemeester Huldai is alleen dat ze worden geëxploiteerd door de gemeenteraden.

De kwestie van de religiositeit van het moderne Israël doortrekt zijn hele geschiedenis, maar is geenszins nieuw. De profeten eisten al een Staat op basis van de goddelijke geboden, terwijl de koningen zich soms te veel lieten leiden door 'realpolitik'. In deze tijd is het onder andere de kwestie van het openbaar vervoer op Shabbat, die bepaalt waar Israël zich als Joods land bevindt.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.