Eliane Müller: Aan alle goede dingen komt een einde

Friday, December 20, 2019 |  Eliane Müller
Vier maanden lang werkte Eliane als stagiaire bij de Israel Heute redactie. Kort voor haar terugvlucht naar Duitsland vatte ze haar indrukken uit Israël samen: Het is nauwelijks te geloven, maar mijn tijd hier is nu ook voorbij. Nu is het tijd om afscheid te nemen.

Alles bij elkaar was ik nu vijf maanden in Israël, ik heb veel kunnen meemaken en ook nieuwe vrienden leren kennen, met wie ik vanuit Duitsland in contact hoop te blijven. Ik heb in deze tijd ook veel collega's van Israel Heute in mijn hart gesloten en wil hen nogmaals bedanken.

Ik voelde me zeer op mijn gemak en gewaardeerd in de redactie en ging elke ochtend met veel plezier naar kantoor, waar ik altijd vriendelijk werd begroet. De goede sfeer en de relatie met de medewerkers maakten het werk veel gemakkelijker en de tijd ging meestal snel voorbij.

In het algemeen ging de tijd hier zo snel voorbij, dat ik nog steeds niet echt kan geloven dat ik over een paar uur al weer in Duitsland ben. Begin deze week ontmoette ik een goede vriendin van het Israel Heute-team. Ze zei dat het waarschijnlijk niet mijn persoonlijke gevoel is, maar dat om welke reden dan ook, de tijd in Israël gewoon sneller gaat. Dat hebben meerdere mensen voor mij ook gezegd. Dus Israël is een soort Narnia... 😉

Hoe kan ik deze tijd in één artikel samenvatten?! Er is zoveel gebeurd, ik heb zoveel meegemaakt, ik heb zoveel gevoelens en emoties meegemaakt, maar ik kan de woorden niet vinden. Het is gewoon onbeschrijflijk!

Mij wordt vaak gevraagd wat ik het meest zal missen als ik terug ben in Duitsland. Ook al heb ik een beetje geklaagd over de winter hier, ik zou zeggen over het weer. En de mensen, de mentaliteit. Iedereen die ooit in Israël is geweest, zal kunnen bevestigen dat het land al heel anders en opener is dan in Duitsland.

En waar kijk ik het meest naar uit in Duitsland (afgezien van mijn familie en mijn vriend)? Naar een warm huis met een echte verwarming, en natuurlijk prachtig Duits bruin brood! Afgezien van het brood moet ik zeggen dat de Israëlisch-Arabische keuken al erg superieur is aan de Duitse - iets wat ik in Duitsland zal missen.

De tijd hier in Israël heeft me al een beetje veranderd. Hoe meer tijd je hier doorbrengt en hoe langer je hier woont, hoe meer zin de cultuur hier krijgt, die van buitenaf vaak wat merkwaardig en vreemd lijkt, en hoe meer men zich aanpast en gewoontes of kenmerken aanneemt die helemaal niet zo slecht zijn. Je kunt de goede dingen er bij wijze van spreken uitzoeken.

Ik moest bijvoorbeeld in mijn tijd hier leren om spontaner te worden. Ik geef toe, soms kan ik me nog wel eens ergeren aan de spontaniteit van de Israëli's, omdat het ingaat tegen mijn perfectionistische karakter, die altijd alles van tevoren gepland wil hebben, maar over het algemeen ben ik wat dat betreft opvallend ontspannener geworden.

Kleine irritaties
Wat ik nog steeds niet begrijp, is het echt vervelende getoeter van de auto's bij elke kleine gelegenheid, ook als je weet dat het niet echt helpt. Ook het grote verbruik van wegwerpbestek verbaasde me. In Duitsland worden rietjes en plastic zakken afgeschaft en hier worden soms plastic wegwerpborden gebruikt voor elke maaltijd, althans vaak op Shabbat. Ook kleuterscholen, scholen etc. gebruiken altijd alleen wegwerpborden. (En we over het afvalsysteem willen hier helemaal maar niets zeggen).

Toch heb ik Israël over het algemeen ervaren als een innovatief land dat openstaat voor nieuwe dingen. Er zijn een aantal dingen waarvan Duitsland nog zou kunnen leren. Landelijk geldige RavKav OV-chipkaarten voor bus, trein en tram, die gemakkelijk met geld kunnen worden opgeladen, zijn slechts één voorbeeld.

Ik kom dus thuis met nieuwe ideeën en perspectieven en ik ben benieuwd wat er van deze tijd zal overblijven, die al zijn stempel op mij heeft gedrukt. Ik kijk er naar uit om naar huis te gaan, maar ik ben al heel verdrietig dat mijn stage hier bij Israel Heute en de prachtige tijd hier nu voorbij is.

Noot van de redactie: In de vier maanden dat Eliane bij ons in de redactie heeft gewerkt, is ze deel gaan uitmaken van ons team. Wij willen van deze gelegenheid gebruik maken, beste Eliane, om je nogmaals te bedanken en hopen je snel weer te zien. Veel geluk voor je verdere weg!

Stagiaires welkom
Heb je een goede talenkennis in het Duits en het Engels? Bent je geïnteresseerd in het leveren van een bijdrage aan een zinvolle zaak? Wil je het land Israël leren kennen? En je wilt contacten leggen in Israël? Solliciteer dan nu bij info@israelheute.com

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.