Turkije wordt snel de volgende vijand van Israël

donderdag 19 december 2019 |  Yochanan Visser
Turkije is nu een actief lid geworden van de anti-Israëlische as die door Iran wordt geleid, maar het land behoudt zijn onafhankelijkheid bij operaties tegen de Joodse Staat, terwijl het zijn samenwerking met Hamas uitbreidt.

Nadat de Turkse leider Recep Tayyip Erdogan vorige week tijdens een conferentie van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking Israël hekelde en de Joodse Staat beschuldigde van 'het executeren en genadeloos vermoorden van onschuldige meisjes, vaders, moeders, ouderen, kinderen en jongeren in de straten van Palestina', ontmoette de Turkse dictator Hamas-leider Ishmail Haniyeh en andere hoog­geplaatste functio­narissen van de terreur­organisatie.

Haniyeh maakt momenteel, samen met andere Hamas-leiders, waaronder de aarts-terrorist Saleh al-Arouri die een Amerikaanse premie van 5 miljoen dollar op zijn hoofd heeft staan, een lange tournee die hen eerst naar Turkije en vervolgens naar Qatar, Maleisië en Pakistan bracht.
Vorig weekeinde ontmoette Erdogan Haniyeh in Istanbul, waarna hij zwoer dat hij 'onze broeders in Palestina zal blijven steunen'. Dit ondanks het feit dat hij in 2015 een overeenkomst met Israël heeft gesloten, die hem verplichtte op te treden tegen terroristische activiteiten van Hamas tegen de Joodse Staat vanaf Turkse bodem.

De Britse krant The Telegraph meldde woensdag dat 'Turkije hoge Hamas-agenten toestaat om vanuit Istanbul aanvallen op Israël te beramen'.

De Britse krant kreeg afschriften van Israëlische politieverhoren, die aantoonden dat 'senior Hamas-agenten de grootste stad van Turkije gebruiken om operaties in Jeruzalem en de bezette Westelijke Jordaanoever te leiden, inclusief een poging tot moord op de burgemeester van Jeruzalem eerder dit jaar'.
De Telegraaf verwees naar de voormalige Jeruzalemse burgemeester en huidige Likoed knessetlid Nir Barkat, die tijdens zijn ambtstermijn een reputatie van terroristen­jager heeft opgebouwd.

Erdogan negeert frequente verzoeken van Israël om Hamas te stoppen om Turkije te gebruiken als lanceerbasis voor terroristische aanvallen op de Joodse Staat. In plaats daarvan staat hij toe, dat de soennitische islamitische groepering een permanente aanwezigheid in het land van 80 miljoen mensen handhaaft.

Volgens de Egyptische en Israëlische inlichtingen hebben alleen al vorig jaar een twaalftal hooggeplaatste Hamas-ambtenaren hun kantoor naar Turkije verplaatst.
Een Palestijnse Arabier in Gaza vertelde aan de Britse krant dat 'er veel Hamas-leiders naar Istanbul komen met hun gezinnen en hun kinderen. Waarom kunnen de leiders van Hamas de situatie in Gaza verlaten, wanneer de mensen geen banen of diensten hebben,' zei de inwoner van Gaza.

In feite is het erger. In juni van dit jaar legde Suheib Yousef de terroristische activiteiten van Hamas in Turkije bloot en meldde wijdverspreide corruptie onder de medewerkers van Hamas die in het land verblijven. Hij is een zoon van de geestelijke leider van Hamas Hassan Yousef en de broer van Musab Yousef, die overliep en voor de Israëlische inlichtingendienst Shin Beth werkte.

De zogenaamde 'politieke tak' van Hamas in Turkije is in werkelijkheid een militaire operatie en het vergaren van inlichtingen onder de dekmantel van een civiele organisatie, vertelde Suheib aan Ohad Hemo van TV Channel 12 in Israël.
De twee ontmoetten elkaar in een Aziatisch land, nadat Suheib had besloten om ook uit Hamas te stappen en Turkije te verlaten om een toevluchtsoord te zoeken in Azië, waar Hemo de Palestijnse Arabier in een moskee ontmoette.

Erdogan ziet zichzelf als de enige beschermheer van de Palestijnse Arabieren en de leider van de soennitische moslims in het Midden-Oosten.
De afgelopen maanden heeft hij Israël herhaaldelijk gehekeld en het land vergeleken met nazi-Duitsland, terwijl hij tegelijkertijd agressieve maatregelen nam die het Midden-Oosten verder destabiliseerden en die vragen opriepen over het NAVO-lidmaatschap van Turkije.

Vorige week ondertekende Erdogan een memorandum of understanding (MOU) met de Libische regering over maritieme zones in de Middellandse Zee, die de zee effectief doormidden snijden. Deze stap verergerde de toch al grote spanningen in de regio en trok de woede aan van Egypte, Israël, Griekenland en Cyprus.

Kort na het sluiten van de overeenkomst met de door de VN erkende Libische regering maakte Erdogan duidelijk, dat hij Israël niet zou toestaan een gaspijpleiding naar Europa aan te leggen, iets wat belangrijk is voor de Israëlische gasexport.

Een ambtenaar van de Israëlische ambassade in Turkije werd na het van kracht worden van het MOU opgeroepen voor een gesprek en kreeg te horen dat de aanleg van de pijpleiding de goedkeuring van Erdogan vereist.

Eerder deze week heeft een Turks marineschip ook een Israëlisch schip lastiggevallen, dat onderzoek deed naar extra gasvelden in de kustwateren van Cyprus, en dwong dit schip het gebied te verlaten, ondanks het feit dat het samen met de Cypriotische autoriteiten opereerde.
Turkije bezet illegaal Noord-Cyprus en heeft geen economische rechten in de wateren rond Cyprus, terwijl de regering in Nicosia een overeenkomst met Israël heeft ondertekend over samenwerking bij het zoeken naar extra gasvelden in de buurt van het eiland.

'De Turken proberen zich te vestigen als degenen die de show runnen (in het gebied), en dat is zeer verontrustend,' vertelde een niet bij name genoemde Israëlische ambtenaar aan het Israëlische Channel 13 News.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.