Intel koopt Israëlisch bedrijf voor 2 miljard dollar

Wednesday, December 18, 2019 |  Redactie Israel Today
Kort voor Kerstfeest gaf de Amerikaanse chip­fabrikant Intel zichzelf een cadeautje door de aankoop voor twee miljard US dollar van het Israëlische high-tech bedrijf Habana Labs, fabrikant van processor­chips voor kunst­matige intelligentie.

Afbeelding: Een van de producten van Habana Labs

Deze overname is de op een na grootste overname van Intel in Israël, na de aankoop van Mobileye, de fabrikant van autonome autotechnologie, in 2017. Intel zelf heeft verschillende fabrieken en onderzoekscentra in Israël en is de grootste buitenlandse werkgever van het land.

Habana Labs is opgericht in 2016 en produceert processoren die, in combinatie met kunstmatige intelligentie, beter kunnen presteren en tegelijkertijd goedkoper worden. Ondanks de aankoop door Intel zal Habana Labs in Israël blijven en onafhankelijk van het Amerikaanse moedermaatschappij opereren.

Deze aankoop is ook goed nieuws voor de Israëlische staatsbegroting, want hij zal meer dan een miljard shekel (€ 260 miljoen) opleveren voor de staatskas spoelen. De Israëlische burger zal echter niet direct profiteren van dit geld, aangezien het zal worden gebruikt om de overheidsschuld te verminderen.

Het is altijd verbazingwekkend, hoeveel de Amerikaanse technologiegigant Intel in Israël investeert. Eerder dit jaar beloofde het bedrijf om ongeveer 11 miljard dollar in zijn productiefaciliteit in Kiryat Gat te investeren, een stap die veel banen in de stad en omgeving zal creëren, en ook Israël als technologische locatie zal promoten. Intel heeft in totaal 11.700 mensen in dienst in Israël, plus 1100 mensen die voor Mobileye werken. Het bedrijf exporteerde vorig jaar voor 4 miljard dollar aan producten uit Israël, terwijl de betrokkenheid van Israëlische onderzoeks­afdelingen moeilijk in geld is uit te drukken en ook geheim wordt gehouden door Intel.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.