Palestijnse verkiezingen – met een heel ander doel

Monday, December 16, 2019 |  Redactie Israel Today
In tegenstelling tot Israël, dat de derde verkiezing binnen een jaar voorbereidt, heeft de Palestijnse Autoriteit al lang geen verkiezingen meer gehouden. Maar ze hebben daar een totaal ander doel, wat Hamas betreft: Palestijnen verenigen voor de 'bevrijding van Palestina'.

Terwijl Israël zich op nieuwe verkiezingen voorbereidt, bereiden ook de fracties in de Palestijnse gebieden zich voor op hun komende parlements­verkiezingen. De verkiezingen en alles wat daarmee samenhangt, kunnen echter niet meer van elkaar verschillen. En ze vertonen vaak extremen in beide richtingen.

Terwijl Israël naar de derde verkiezing binnen een jaar gaat, is dit voor de Palestijnen de eerste verkiezing sinds jaren. En terwijl de verkiezingen in Israël de politiek en de maatschappij steeds verder verdelen, komt de Palestijnse gemeenschap weer samen, althans als je de woorden van Hamas-leider Machmoud az-Zahar gelooft.

Machmoud az-Zahar sprak zondag in een interview met al-Aqsa TV onder andere over de Palestijnse verkiezingen. Hij benadrukte, dat het doel niet de verkiezingen waren, maar het versterken van het gemeenschappelijke verzet. Het belangrijkste doel van Hamas is niet om met alle middelen te winnen, maar Hamas zal alle verkiezingsuitslagen accepteren, overeenkomstig de wensen van het Palestijnse publiek.

Hij benadrukte, dat Hamas en de Islamitische Jihad het erover eens zijn, dat het doel de 'bevrijding van Palestina' is en dat dit doel met alle middelen moet worden bereikt. Ook Fatach zou in principe instemmen met deze agenda, zei hij.

Deze partijen zijn het vaak zeer oneens, omdat zij verschillende ideeën hebben over de manier waarop dit doel moet worden bereikt. Daarom waren en zijn er steeds geschillen en gevechten tussen de partijen. Maar we zien hier dat een gemeenschappelijk doel - een gemeenschappelijke vijand - kan samenbrengen en versterken. En dat hebben de fracties in het verleden al vele malen bewezen.

Volgens hem zou 'vernieling, nederzettingen, landroof en de judaïsering van de gebieden' dreigen als de Palestijnen niet tegen Israël zouden strijden. Hij drong er ook op aan, dat de fracties actie moeten ondernemen, de veiligheids­coördinatie met Israël moeten beëindigen en het verzet versterken.

Ook Hamas-leider Usama al-Mazini, bekend om zijn radicale agenda, was het hiermee eens, toen hij dreigde dat Hamas niet zou aarzelen om nieuwe maatregelen te nemen als Israël de 'bezetting' van Gaza niet zou opheffen. (Wat Israël overigens al sinds 2005 doet, als er al zoiets als een bezetting is geweest).

Al-Mazini benadrukte, dat Hamas zich aan zijn doel­stellingen en agenda zal houden en de 'Palestijnse strijd' zal voortzetten. De rechten van de Palestijnen zijn niet onderhandelbaar en het Amerikaanse vredesplan en andere plannen, die 'normalisering' met Israël bevorderen, zullen mislukken.

Hij richtte zich tot de gewapende vleugel van Hamas, de al-Qassam brigades, en zei: 'De laffe vijand verstaat alleen de taal van het geweld; hij verstaat alleen de taal van het wapen, dus spreek tot hem in de taal die hij begrijpt. Verzamel je krachten en sla hem verder, samen met jou en je broeders in een alliantie van de Gaza-fracties'.

De agenda van de Palestijnse fracties is dus duidelijk. Nu is het aan Israël om zich te herenigen en op te komen tegen de gemeen­schappelijke vijand, de terreur, om de veiligheid van Israël te waarborgen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.