Een droge november­maand, en nat in december

maandag 16 december 2019 |  Aviel Schneider
Israël wordt relatief harder getroffen door de klimaat­verandering dan de meeste andere landen. Er valt minder regen dan voorheen. Door middel van landbouw, ontzilting van zeewater en waterbeheer is Israël goed op weg bij de voorbereiding op een drogere en warmere toekomst.

November 2019 was een van de zes droogste november­maanden in de laatste 80 jaar. Op sommige plaatsen viel helemaal geen regen, en elders was er tot 20 procent minder regen dan gebruikelijk voor deze maand. In plaats daarvan was het weer prachtig. Het was warm, en de stranden aan de Middellandse Zee waren vol mensen.

Maar wat absoluut fantastisch is voor dagjesmensen en toeristen was tegelijkertijd slecht voor het land. Het waterpeil van het Meer van Galilea is in de zomer­maanden met 70 cm gedaald en ligt nu op 211,8 meter onder de zeespiegel, dat is drie meter onder het hoogste niveau. In dit seizoen roepen de rabbijnen opnieuw op tot dringende gebeden voor regen.

Een gelovige kennis van ons gelooft dat de droogte van november geestelijk in verband houdt met de politieke chaos in het land. De mensen zijn verdeeld. Het is onmogelijk gebleken om tot een regerings­coalitie te komen. Premier Netanyahu is aangeklaagd en een derde verkiezing is gepland voor maart. Sinds de Bijbelse tijd hebben weers­verschijnselen een geestelijke betekenis. Donder en bliksem, stormen en harde wind, wolken, regen, hagel en natuurlijk de regenboog - dit alles was en is symbolisch voor de mensen in het land, alsof God daar iets mee wilde zeggen.

Klimaatverandering
Als de opwarming van de aarde niet vertraagt, zal de regenval volgens de Israëlische meteorologische dienst met nog eens 15 tot 20 procent afnemen. De temperaturen in het land zullen stijgen. Deze klimaat­veranderingen zijn niet langer alleen maar theorieën, zeggen Israëlische experts, maar eerder al een feit van deze tijd.

In een pessimistisch scenario zullen de jaarlijkse temperaturen in 2050 gemiddeld met ongeveer 1,2 graden Celsius zijn gestegen. Klimatologen zijn er zeker van dat de temperatuurstijging niet meer dan 2 graden Celsius zal bedragen, en het is zeer waarschijnlijk dat deze onder de 1,5 graden zal blijven. Anders kunnen we verregaande gevolgen verwachten. Als we bepaalde kantelpunten overschrijden, zal dat leiden tot gevaarlijke kettingreacties, waarschuwen ze. De gemiddelde temperaturen zijn sinds 1950 al met 1,4 graden Celsius gestegen, vooral in de laatste 30 jaar. 'Het laatste rapport geeft aan dat de temperatuur­ in Israël 1,4 graden Celsius is gestegen, en vergeleken met het tempo van de klimaatverandering in het algemeen, is die twee keer zoveel is gestegen,' legde de Israëlische hydroloog dr. Amir Givati uit.

In de afgelopen 30 jaar is de regenval in Israël in feite afgenomen. Deze trend zal tussen 2070 en 2100 veel gevaarlijker worden. Gemiddeld valt er in Jeruzalem, Tel Aviv en Haifa jaarlijks 600 mm regen, meer dan 800 mm op de Golanhoogten en 22 mm in Eilat. Over 50 jaar zal er tot 25 procent minder regen vallen, zeggen ze.
Het regenseizoen van Israël valt tussen oktober en april, en 75 procent van de regen valt van december tot februari. Gemiddeld regent het tussen de 60 en 70 dagen in het noorden en 40 dagen in het midden van het land, slechts een kwart van het aantal regenachtige dagen in Europa.
Het Israëlische ministerie van Milieubescherming voorspelt dat het weer steeds extremer zal worden. Frequenter en heviger hittegolven, zwaardere regens en overstromingen, op verschillende tijdstippen en op verschillende plaatsen in het land dan gewoonlijk.

Ontzilting van zeewater
'Israël heeft zich de afgelopen jaren voorbereid op de klimaatverandering en produceert water uit installaties voor zeewaterontzilting. Zonder deze maatregelen zouden we in deze tijd onder een catastrofale watercrisis lijden. Landen die deze voorbereidingen nog niet hebben getroffen, zullen zich in een noodsituatie bevinden', benadrukte Givati. 'Bovendien moet Israël zijn landbouw aanpassen aan de klimaat­veranderingen'.

De ontzilting van water uit de zee heeft de Joodse natie de afgelopen tien jaar steeds onafhankelijker gemaakt van natuurlijke bronnen. Hoewel 60 procent van het landoppervlak bestaat uit woestijn, is Israël er de laatste 50 jaar in geslaagd om zijn woestijngebieden terug te dringen door middel van landbouw en waterbeheer, terwijl woestijnen in alle andere delen van de wereld zijn toegenomen. Israël bereidt zich voor op de klimaat­verandering en is daarmee ook een zegen voor het hele Midden-Oosten.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.