Knesset ontbonden, we beginnen van voren af aan

Thursday, December 12, 2019 |  Dov Eilon
Nadat het premier Netanyahu, Blauw-Wit-leider Benny Gantz en de knessetleden niet is gelukt, een meerder­heids­regering te vormen, is de 22e Knesset om midder­nacht ontbonden. Over slechts één ding werden de partijen het eens, de verkiezingsdatum is 2 maart 2020.

Nadat de 21 Knesset kort na de beëdiging begin mei weer was ontbonden, waren we er allemaal zeker van dat de politici van hun fouten hadden geleerd en dat we na de nieuwe verkiezingen van 17 september zeker een handelingsbekwame nieuwe regering zouden krijgen. Dat hadden de politici ons beloofd, zelfs na de tweede verkiezingen. 'Er zullen helemaal geen derde verkiezingen komen,' zeiden ze steeds weer.

Toen begonnen de coalitie­besprekingen, of in ieder geval iets dat eruit zou moeten zien als coalitie­besprekingen. Als eerste was Netanyahu aan de beurt. Zijn vier weken vlogen voorbij zonder enig teken dat het deze keer zou lukken. Beide partijen, Blauw-Wit en Likoed, hielden vast aan hun standpunten, ook Lieberman van Yisrael Betenoe.

Toen was Benny Gantz aan de beurt. Toen president Re'oeven Rivlin hem het mandaat gaf om een regering te vormen, zag hij er zeer tevreden uit. Eindelijk had hij het bereikt, eindelijk de kans gekregen om misschien werkelijk premier te worden, nadat hij zichzelf na de eerste verkiezingen in april eerst als winnaar had gezien en zich al tot nieuwe premier had gekroond. Nu lag het mandaat in zijn handen. En toen? Hetzelfde spel als eerder bij Netanyahu. De vier weken verstreken, hier en daar was er een bijeenkomst van beide partijen, maar zonder dat er enige vooruitgang werd geboekt.

Ook Lieberman bleef standvastig en koppig en probeerde zelfs met een trucje de twee grootste partijen tot samenwerking te dwingen, toen het gerucht de ronde deed dat hij een minderheidsregering zou tolereren met de steun van de afgevaardigden van de Verenigde Arabische Lijst. Maar geen van beide partijen was onder de indruk en uiteindelijk gaf Lieberman toe dat hij het niet serieus had bedoeld.

Het mandaat werd nu voor het eerst in de geschiedenis van Israël gegeven aan de leden van de Knesset, die binnen nog eens drie weken zouden proberen om minstens 61 handtekeningen te verzamelen voor een kandidaat, die vervolgens belast zou worden met de vorming van de regering.

Tegelijkertijd waren er berichten over Netanyahu's corruptieschandalen en het besluit van de procureur-generaal om hem aan te klagen. Netanyahu werd ervan beschuldigd, bewust op nieuwe verkiezingen te hebben aangestuurd om in functie te blijven en te worden gespaard voor een aanklacht en eventuele gevangenisstraf wegens zijn immuniteit.

Tegen het einde van de drie weken, waarin nauwelijks sprake was van serieuze gesprekken tussen de partijen, afgezien van beschuldigingen tegen elkaar, waren er nog enkele meldingen uit de geruchtenmolen. Er werd gesproken over de mogelijkheid dat Netanyahu zou afzien van zijn immuniteit om Blauw-Wit aan tafel te krijgen. Een ander gerucht was dat de Likoed zich tot de Arbeidspartij van Amir Peretz had gewend met het verleidelijke aanbod om samen met Netanyahu het ambt van premier te gaan bekleden en vervolgens als opvolger van Rivlin in het ambt van president te worden gekozen. Niets van dit alles zou werkelijk zijn gebeurd. De Knesset ging haar hernieuwde ontbinding tegemoet, die om middernacht werd bezegeld. En zo is ook de 23ste Knesset, waarop wij zoveel hoop hadden gevestigd, ontbonden.

Maar over één ding kon overeenstemming worden bereikt, de verkiezingsdatum, 2 maart 2020. Voor het eerst vinden de verkiezingen plaats op een maandag en niet, zoals gebruikelijk, op een dinsdag. Want op 3 maart is de gedenkdag voor de gesneuvelde soldaten, waarvan de begraafplaats onbekend is.

Ontbonden! De 22e Knesset behoort tot het verleden (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

Voor het nieuwe jaar 2020 kunnen de knessetleden zich verheugen op een beloning voor hun harde werk, een salarisverhoging van 3,4 procent, omdat de wet bepaalt dat het salaris van de knessetleden moet worden aangepast aan de stijging van het gemiddelde loon. In plaats van ₪44.019 ontvangen onze parlementariërs vanaf januari een trotse ₪45.339 bruto per maand. Voor het overige zal alles in Israël stilstaan tot na de komende verkiezingen.

En nu begint het hele spel weer helemaal opnieuw, de verkiezingscampagne voor de verkiezingen van 2020 is al begonnen. Zullen onze politici deze keer eindelijk bij elkaar komen?

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.