Wat zit er achter Erdogans tirades tegen Israël?

woensdag 11 december 2019 |  Yochanan Visser
De autocratische leider van Turkije, Recep Tayyip Erdogan, heeft Israël maandag opnieuw veroordeeld. Hij beschuldigde de Joodse Staat openlijk van het ‘executeren en genadeloos vermoorden van onschuldige meisjes, vaders, moeders, bejaarden, kinderen en jongeren in de straten van Palestina.’

Erdogan presenteerde Turkije als de enige verdediger van de Palestijnse Arabieren. Ondertussen beschuldigde hij ook het Westen en ‘sommige Arabische staten’ van het aanmoedigen van ‘deze wreedheid van Israël, terwijl hij zijn moslimbroeders en -zusters opriep zich te verenigen en het Westen en de samenzweringen tegen Islamitische landen te confronteren.’ De Turkse tiran beweerde ook dat het land vanwege de houding van Turkije ten aanzien van de Palestijnse kwestie, in afgelopen jaren getuige was geweest van terroristische aanslagen en ‘economische sabotage’. Hij probeerde vervolgens zijn regering voor te stellen als een slachtoffer van eenzaamheid vanwege ‘Turkijes bezwaren tegen de onderdrukking in al-Quds (Jeruzalem) en Palestina.’

‘Wij zullen de waarheid en gerechtigheid blijven verdedigen en de onderdrukten tot elke prijs bijstaan. We zullen nooit ophouden met het verdedigen van de kwestie Al-Quds en de rechten van de Palestijnen of handelen in solidariteit met alle onderdrukten,’ zei Erdogan aan het einde van dit deel van zijn toespraak.
Het Simon Wiesenthal Centrum in de Verenigde Staten zal ongetwijfeld zijn verklaring over een eerdere antisemitische tirade van Erdogan actualiseren en de laatste tirade tegen Israël uitroepen tot de meest antisemitische tirade sinds Goebbels en Hitler.

De obsessie van de Turkse leider met Israël, evenals met de Koerden, is goed gedocumenteerd. Enkele deskundigen uit het Midden-Oosten denken dat Erdogan lijdt aan ernstige psychologische problemen. ‘De heer Erdogan is een dictator met vreemde ideeën, wilde ambities, en zonder terughoudendheid,’ schreef Daniel Pipes, de voorzitter van het Midden-Oosten Forum eind oktober, in een artikel met de naam ‘Turkije zou de weg van Venezuela kunnen gaan.'

Turkse artsen van de Turkse Medische Vereniging (TMA) denken dat de Turkse president inderdaad lijdt aan een ernstige psychologische stoornis en stelden de diagnose dat hij een narcistische persoonlijkheidsstoornis (NPS) heeft. Mustafa Altıoklar, arts en de directeur van TMA, werd gearresteerd voor deze diagnose, die volgens hem niets te maken had met belediging of vernedering. Hij zei dat de TMA-diagnose bedoeld was om de zorgen met het publiek te delen.
Een van de symptomen van NPS is het neerkijken op mensen die de patiënt als minderwaardig ervaart, terwijl een ander symptoom een overdreven gevoel van eigenbelang en superioriteit is. Woedend en minachtend reageren en ongeduldig of boos zijn als men geen speciale behandeling krijgt, zijn andere symptomen die bij een persoon met NPS optreden.

Als je kijkt naar Erdogans eigen staat van dienst op het gebied van ernstige schendingen van de mensenrechten, zou je op zijn minst kunnen concluderen dat hij totaal geen zelfkennis heeft. Premier Benyamin Netanyahu en minister van Buitenlandse Zaken Yisrael Katz lijken dit gebrek aan zelfkennis aan te kaarten als ze reageren op Erdogans tirade. Zij herinneren hem aan zijn eigen staat van dienst op het gebied van oorlogsmisdaden en mensenrechtenschendingen.
Erdogan is volgens de Israëlische leiders niet in de juiste positie om Israël de les te lezen over mensenrechtenkwesties. ‘Erdogans regime schendt systematisch mensenrechten, vervolgt de Koerden op wrede wijze, en steunt de terroristen van Hamas. Hij is de laatste persoon die de zeden aan Israël zou moeten prediken,’ schreef Katz op Twitter in september.

Een korte blik op Erdogans staat van dienst op het gebied van de mensenrechten zal ons leren dat Netanyahu en Katz gelijk hebben.
Hij gaf zijn luchtmacht opdracht om op 25 april 2017 een bomaanslag te plegen op het thuisland van de Jazidi’s, Sinjar, waarbij minstens 70 mensen om het leven kwamen. Dat gebeurde een paar jaar nadat ISIS de 72ste genocide op de niet-islamitische minderheid in Irak pleegde.

Een Europees tribunaal, bestaande uit zeven gerespecteerde rechters uit verschillende landen van het continent, kwam tot de conclusie dat de Turkse tiran oorlogsmisdaden tegen de Turkse Koerden had gepleegd. Van 1 juni 2015 tot 31 januari 2017 pleegde Erdogan ‘oorlogsmisdaden tegen het Koerdische volk, door bombardementen, bulldozers en willekeurige schietpartijen op de bevolking in verschillende steden in Zuidoost-Turkije, waaronder Diyarbakır; en dat het bekende misdaden heeft gefaciliteerd, zoals bomaanslagen, doelgerichte moordaanslagen en ontvoeringen, zowel op Turkse bodem als in het buitenland, met inbegrip van de moord op drie Koerdische vrouwen in Parijs in 2013,’ aldus de rechters in hun uitspraak.

Meer recentelijk heeft de Turkse dictator oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid begaan tegen de Syrische Koerden toen hij ‘Operatie Lentevrede’ lanceerde in het noorden van Syrië. Dat is de poging om etnische zuivering te gebruiken om de demografische samenstelling te veranderen van een groot deel van wat de Koerden Rojava noemen, de Koerdische autonome regio langs de Turkse grens in Syrië.
Naar verluidt gebruikte hij ook chemische wapens tegen de Syrische Koerden tijdens de laatste illegale inval in Syrië.

‘Operatie Lentevrede’ veroorzaakte de ontheemding van minstens 300.000 Syrische Koerden en resulteerde tot nu toe in de dood van minstens 90 burgers in zowel Turkije als Syrië. Bovendien heeft Erdogans hardhandige optreden tegen de Koerden in Turkije sinds 2015, toen hij de vredesbesprekingen saboteerde, volgens Human Rights Watch geleid tot de ontheemding van 355.000 mensen en de moord op 338 burgers.
De Turkse dictator gaf ook persoonlijk opdracht om een Russisch SU-24 gevechtsvliegtuig neer te schieten toen het in november 2015 boven het Syrische luchtruim vloog, bleek uit de notulen van NAVO-bijeenkomsten.

De 'coupe' tegen Erdogan in juli 2016, die volgens sommige waarnemers een operatie onder valse vlag was, heeft geleid tot het ontslag van 130.000 mensen en de opsluiting van nog eens 77.000 Turken.

Dan is er nog de samenwerking van Turkije met islamitische terreurgroepen zoals ISIS en Hamas, die een permanent hoofdkwartier in Turkije heeft. Erdogans familie hielp de Islamitische Staat actief tijdens de opkomst van zijn kalifaat en Hamas-leiders overleggen regelmatig met de Turkse islamiet, die zichzelf als leider van de soennitische moslims beschouwt.

Onder Erdogan werd Turkije een vijand van Israël en probeert Turkije de moslimbevolking in Jeruzalem te hersenspoelen. Tegelijkertijd probeert het de controle over de Tempelberg in Jeruzalem over te nemen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.