Jojoba olie uit Israël

woensdag 11 december 2019 |  Esti Eliraz
Jojoba olie uit kibboets Chatzerim wordt verkregen uit de zaden van de jojobastruik. Deze plant wordt in cHatzerim gekweekt en met gerecycled water bevochtigd via druppelirrigatie.

We spraken met de directeur van het bedrijf, Nati Barak. Hij vertelde ons dat de jojobastruik uit de woestijnen van Mexico en Arizona komt. Jojoba olie werd door de Indianen aldaar ‘het vloeibare goud’ genoemd. Barak: ‘In de tachtiger jaren emigreerde de plant om zo te zeggen naar Israël.’ Intussen produceert Israël dertig procent van de wereldwijde jojoba-productie. De moleculaire structuur van de olie lijkt op die van de olie die door menselijke talgklieren wordt geproduceerd.

Nati zegt verder: ‘Zuivere jojoba olie kan zonder bezwaar op het hele lichaam worden aangebracht bij jong en oud. Het blijft drie jaar goed – een bijzondere eigenschap.’ Cosmetische jojoba olie is een goed alternatief voor walvisvet.

Deze video toont het hele productieproces van Jojoba olie in de kibboets Gal-On, van jonge plant tot uitgeperste olie.

Dit artikel – zonder de video – verscheen in het 'agrarische' december­nummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.