Verschillen in levensverwachting in Israëlische steden

Friday, December 06, 2019 |  Redactie Israel Today
Volgens informatie van het Centraal Bureau voor de Statistiek varieert de levens­verwachting van de Israëli's aanzienlijk, afhankelijk van de stad waar zij wonen. Van invloed zijn de sociaal-economische status en de aanwezigheid van ultra­orthodoxe bewoners.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek in Israël heeft een lijst opgesteld, waarin het Israëlische steden met minstens 100.000 inwoners rangschikt volgens de levensverwachting van de inwoners.

De Israëlische stad Ramat Gan is met 84,6 jaar de stad met de hoogste levensverwachting. Die is 86,4 jaar voor vrouwen en 82,6 jaar voor mannen. Daarop volgen Rechovot, Rischon LeZion, Petach Tikwa en Jeruzalem.

De levensverwachting in Tel Aviv is 84,5 jaar voor vrouwen en 80,6 jaar voor mannen, ongeveer het Israëlische gemiddelde. De levensverwachting in de buitenwijken loopt echter sterk uiteen.

Israëls grote stad met de laagste levensverwachting is Bat Jam. Hier hebben vrouwen een levensverwachting van 83,3 jaar en mannen 78,4 jaar. Dan komen Be'er Sheva en Bet Shemesh.

Bij de statistieken viel op, dat de steden met een hogere sociaal-economische status een hogere levens­verwachting hebben. Steden met een ultra­orthodoxe meerderheid zijn een uitzondering. Hier is de levens­verwachting relatief hoog, ondanks een lagere sociaal-economische status. Dit is toe te schrijven aan de sociale cohesie binnen de religieuze gemeen­schappen.

De vergelijking tussen Joodse en Arabische steden was ook interessant, omdat de levensverwachting in de meeste Arabische steden lager is dan in de Joodse steden. In de Israëlisch-Arabische stad Umm al-Fahm, bijvoorbeeld, is de levensverwachting slechts 79 jaar. Hier speelt de geografische ligging zelf geen rol.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.