ICC: Onder­scheppen Gaza­vloot geen oorlogs­misdaad

woensdag 4 december 2019 |  Redactie Israel Today
Voor de derde keer wees het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag een aanklacht af tegen Israël wegens vermeende oorlogs­misdaden tijdens het onderscheppen van de Mavi Marmara, het Turkse vlaggenschip van de vloot die in mei 2010 probeerde de zeeblokkade van de Gazastrook te doorbreken.

Het Internationaal Strafhof heeft, samen met de tegenstanders van Israël in de moslimwereld, krachtig getracht om de Joodse Staat aan te klagen voor oorlogsmisdaden wegens de onderschepping in 2010 van een flottielje, die een poging deed om de als wettig beschouwde zee­blokkade van de door terroristen bestuurde Gazastrook te doorbreken.

Maar hoofdaanklager mevrouw Fatou Bensouda van het ICC besliste maandag voor de derde keer, dat hoewel de Israëlische commando's die het vlaggenschip van de vloot, Mavi Marmara bestormden, mogelijk minder belangrijke misdaden hebben begaan, er 'geen redelijke basis is om verder te gaan met een onderzoek', omdat het gehele incident niet ernstig genoeg is voor vervolging door het ICC, die over het algemeen zaken zoals volkerenmoord of massale oorlogsmisdaden behandelt.

Veel van de rechters in het ICC-panel hebben zich bij de de Israëls islamitische tegenstanders gevoegd, die zich herhaaldelijk hebben verzet tegen het besluit van Bensouda. Ondanks het feit dat, zoals Bensouda opmerkt, dit een relatief klein incident was, waarbij de vermeende 'slachtoffers' verre van onschuldig waren, lijken sommige van die rechters ongeduldig te wachten op de mogelijkheid om een beslissing tegen de Joodse Staat te nemen.

Voorlopig krijgen ze die kans niet. Bensouda hield maandag opnieuw voetbij stuk en vertelde het hof dat 'het vooronderzoek van deze situatie moet worden afgesloten. Er blijft geen redelijke basis over om verder te gaan met een onderzoek, aangezien er geen redelijke basis is om te concluderen dat een eventuele zaak die uit de situatie voortvloeit van voldoende gewicht zou zijn om ontvankelijk te zijn voor het Hof.'

Er wordt verondersteld, dat het onwaarschijnlijk is dat ICC van Bensouda zal eisen om de zaak voor een vierde keer te onderzoeken, aangezien dat dwaas zou lijken. Het zou ook de aandacht vestigen op het verlangen van de internationale gemeenschap om Israël te straffen wegens vermeende misdaden, die gering zijn in vergelijking met wat in veel andere landen gebeurt.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.