Dragen van een keppeltje in Jordanië ongewenst

Wednesday, December 04, 2019 |  Redactie Israel Today
Een groep religieuze Joden uit Israël werd de toegang tot Jordanië ontzegd omdat zij kippot (keppeltjes) en andere Joodse kledingstukken droegen. Pas na tussenkomst van de Israëlische minister van Binnenlandse Zaken werd de groep toegelaten.

Het incident deed zich dinsdag ochtend voor, toen een groep van tientallen religieuze en orthodoxe werknemers uit een aantal Israëlische steden probeerde Jordanië binnen te komen bij de grensovergang Rabin bij Eilat. De reis was van tevoren aan de Jordaanse autoriteiten gemeld, maar de Israëli's die een kippa of tzitziot (gedenkkwasten aan de hoeken van een hemd) droegen, werd gevraagd om alle religieuze symbolen die hen als Jood kenmerkten, weg te gooien.

Volgens berichten in de media volgden sommige Israëli's de instructies van Jordaanse soldaten en gooiden hun kippa's en tzitziot in de vuilnisbak. Wie de grens wilde oversteken, moest zijn shirt omhoog trekken om er zeker van te zijn dat er geen Joodse kleding onder zat.

De groep nam vervolgens contact op met het Israëlische ministerie van Binnenlandse Zaken. Daar raadpleegde minister van Binnenlandse Zaken Ariel Deri het hoofd van de Israëlische veiligheidsdienst en stuurde vervolgens een waarschuwing naar de Jordaanse autoriteiten, dat Israël de Jordaanse gastarbeiders uit het land zou wegsturen, als Jordanië het dragen van kippot en tzitziot zou blijven verbieden.

Deze dreiging was voldoende om Jordanië ervan te overtuigen zijn instructies in te trekken. De Israëlische delegatie kon dan ongehinderd de grens met Jordanië oversteken.
Na het incident verklaarden de Jordaanse autoriteiten dat zij de voorschriften aan de grens, die uitsluitend zouden gelden voor de veiligheid van Joodse bezoekers, zouden nagaan.

In Petra ligt het graf van Aharon HaKohen, de hogepriester A'aron, dat vooral aan het begin van de maand Av door religieuze Joden wordt bezocht. Pas begin deze maand werd het gedenkteken door de Jordaanse autoriteiten heropend voor bezoeken, nadat het vier maanden geleden gesloten was, toen een groep orthodoxe Joden daar 'betrapt' dat zij er hadden gebeden. De officiële reden voor de sluiting zou zijn geweest, dat het bezoek niet van tevoren was aangemeld.

Na een ontmoeting tussen de Israëlische president Re'oeven Rivlin en de Jordaanse prins Ghazi bin Mohammed in de marge van een bezoek aan Londen, werd besloten de plaats weer voor bezoekers te openen.
Helaas gebeurde daarbij dit onaangename incident, dat aantoont hoe wankel de betrekkingen tussen de twee landen zijn, ook 25 jaar na de ondertekening van het vredesakkoord.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.