Palestijnse sportfunctionaris: Jeruzalem is niet Joods

dinsdag 3 december 2019 |  Redactie Israel Today
De Palestijnse functionaris Jibril Rajoud zegt in een video op zijn Facebook-pagina, dat Jeruzalem alleen van hen is, het zal alleen islamitisch-christelijk zijn. Deze stormachtige toespraak toont opnieuw aan dat de Palestijnse leiding niet geïnteresseerd is in echte vrede.

Jibril Rajoud is voorzitter van de Palestijnse voetbalbond en het Palestijns Olympisch Comité, en zei in oktober in een toespraak gehouden voor de bezoekende Saoedi-Arabische nationale voetbalploeg (video onder), dat hij weinig verwacht van normalisatie met Israël, en denkt dat er weinig kans is op vrede.

In zijn toespraak bedankte Rajoub zijn Palestijnse collega-topambtenaren omdat zij zich bij hem aansloten 'om tegen deze fascistische en nazi-bezetting te zeggen dat Jeruzalem van ons is en dat Jeruzalem alleen islamitisch-Christelijk zal zijn'.

Rajoub, die ook hoofd is van het Centraal Comité van de regerende Fatach-factie van de PA, legde verder uit waarom normalisatie tussen Israël en eventuele Arabieren een verraad is aan de Palestijnse zaak:
'Ik zeg tegen de Palestijnse leiding - wij in de Raad van Arabische Ministers voor Jeugd en Sport hebben gedefinieerd wat normalisering met de bezetting is:
A. Geen enkele Arabier zal deelnemen aan enige sportactiviteit in Israël;
B. Wij verwerpen dat een Arabische of Islamitische Staat een kampioenschap organiseert met de deelname van Israëli's;
C. Elke atleet die een fase verder gaat en tegen een Israëli zal strijden, zal hem niet ontmoeten.

Rajoub, die vorig jaar door de FIFA werd gestraft voor het bekritiseren van voetbalster Lionel Messi tijdens een bezoek aan Israël, is zeer duidelijk over het huidige standpunt van de Arabische wereld, dat regelmatig kan worden gezien bij regionale sportevenementen.

Tegen het einde van vorige maand weigerde een Jordaanse kickbokser om aan te treden tegen een Israëli op een toernooi in Turkije, en deze zomer werd de Iraanse judoka Saeid Mollaei gedwongen om zijn vaderland te ontvluchten en asiel aan te vragen in Europa, nadat het Iraanse regime hem dwong om opzettelijk een halve finale wedstrijd te verliezen om ervoor te zorgen dat hij niet in de volgende ronde tegen een Israëli moest strijden.

Wat voor Israëli's nog frustrerender is, is dat de Palestijnse regering die Rajoub vertegenwoordigt, een realistische vredespartner voor Israël zou moeten zijn. Maar zijn ware aard is duidelijk. Ze zijn bereid om zelfs grote atletische prestaties te verspelen om de Joodse Staat te boycotten. Haat tegen Israël gaat voor al het andere.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.