In Hebron wordt een nieuwe Joodse wijk gebouwd

Monday, December 02, 2019 |  Redactie Israel Today
Op het terrein van de historische Oude Markt van Hebron, die tot de Arabische opstand in 1929 Joods eigendom was, zal een Joodse wijk worden gebouwd. Er wordt rekening gehouden met Arabische bewoners van gebouwen. Saeb Erekat protesteerde tegen het besluit.

De nieuwe Israëlische minister van Defensie, Naftali Bennett, heeft zondag een brief gezonden aan de Coordinator of Government Activities in the Territories (COGAT) en het Civiel Bestuur voor Judea en Samaria, over de planning van een nieuwe Joodse wijk in Hebron, op de plaats van de Oude Markt.
Tot 1929 was deze markt in Joods bezit en Joden en Arabieren woonden hier naast elkaar. Maar toen begonnen de Arabische opstanden en aanvallen op de Joodse gemeenschap, waarbij ten minste 67 Joden omkwamen. Het gebied werd vervolgens verlaten door de Joden die het geweld ontvluchtten, en kwam in Palestijns bezit.

De Oude Markt in Hebron was Joods eigendom tot 1929. Hier wordt de nieuwe wijk gebouwd. (Foto: Tzipi Schlissel/TPS)

Na de Zesdaagse Oorlog in 1967 nam Israël Hebron weer in en begonnen Joodse pioniers zich in de stad te vestigen. De markt ging echter niet meer in Joodse handen over, en is sinds 1994, toen de IDF het gebied om veiligheidsredenen afsloot, verlaten. Sindsdien heeft de markt als bufferzone tussen de Joodse en Arabische gebieden gediend.

Nu wordt hier, op initiatief van minister van Defensie Bennett, de bouw van een andere Joodse wijk gepland. De plannen omvatten het behoud van de eigendoms­rechten van de Arabieren op de begane grond van de bijbehorende gebouwen, waarboven appartementen voor Joodse pioniers zullen worden gebouwd.

'Het besluit van Israël om een nieuwe illegale nederzetting in bezet Hebron te bouwen is het eerste tastbare resultaat van het besluit van de VS om de nederzettingen te legitimeren,' zei Saeb Erekat, politicus en ambtenaar van de Palestijnse Autoriteit, op Twitter.
Erekat verwees naar het recente besluit van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo, waarin Joodse nederzettingen in Judea en Samaria als legaal worden erkend. Deze beslissing stuitte al op protesten van de Palestijnen.
'Dit kan niet uit de context van annexatie worden gehaald', vervolgt hij. De internationale gemeenschap heeft nu de verantwoordelijkheid om 'concrete maatregelen te nemen, waaronder sancties, tegen de nederzettingen'.

Ayelet Shaked, voormalig minister van Justitie, sprak over het proces van de besluitvorming, waarin zij samen met de toenmalige minister van Defensie Avigdor Lieberman, werkte aan het opstellen van een advies, dat door advocaat-generaal Avichai Mandelblit werd goedgekeurd. Nu, zei ze, 'heeft Bennett een moedig besluit genomen en een brief naar de gemeente Hebron gestuurd'.

Volgens Shaked ligt de beslissing nu bij het Hoog­gerechts­hof, dat de uitvoering van de plannen kan aanvaarden of weigeren. 'We hebben zeer serieus juridisch werk verricht', zei Shaked vol vertrouwen. 'Er is geen reden waarom het Hooggerechtshof dit ongeldig zou moeten verklaren.'

'Het land van degenen, die in 1929 in Hebron werden gedood, was eerder in handen van de burgemeester van Hebron, een moordenaar', zei ze om de beslissing te rechtvaardigen. Burgemeester Tayseer Abu Shneineh van Hebron werd in 1980 samen met drie andere terroristen veroordeeld voor de moord op zes Joden, waaronder twee Amerikaanse burgers en een Canadees. Bij een uitwisseling van gevangenen werd de gevangene, die eigenlijk tot levenslange gevangenisstraf was veroordeeld, vrijgelaten.
'Nu heeft Bennett dit land uit de handen van een terrorist genomen en zal daar een Joodse wijk bouwen', besloot Shaked.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.