Moeten kerstbomen worden versierd met de Davidster?

Monday, December 02, 2019 |  Redactie Israel Today
Een kerk in Noorwegen krijgt kritiek van de plaatselijke autoriteiten, omdat zij de Davidsster gebruikt als onderdeel van haar openbare kerstversiering, wat de vraag doet rijzen waarom Joodse symbolen worden gebruikt in combinatie met een christelijke feestdag.

Ondanks het feit dat het in Noord-Europa blijkbaar gebruikelijk is om de Davidsster (in het Hebreeuws de Magen David) te associëren met Kerstfeest, stelde Irene Heng Lauvsnes, burgemeester van de Noorse stad Strand, dezelfde vraag aan de pinksterkerkerk in Klippen, die het Joodse symbool prominent gebruikt in haar jaarlijkse kerstviering in een stadspark.

Lauvsnes benadrukte dat de Davidsster een symbool is van de Joden en van de Staat Israël en daarom niet thuishoort in een kerstviering.

Vebjorn Selbekk, hoofdredacteur van het Noorse dagblad Dagen en partner van Israel Today in Noorwegen, was verbijsterd over hoe grof Lauvsnes, en de moderne liberale samenleving als geheel, historische feiten door elkaar konden halen.

In een redactioneel artikel dat in zijn eigen krant verscheen, probeerde Selbekk iedereen eraan te herinneren dat Kerstmis de viering is van 'een Joodse jongen geboren uit een Joodse moeder in een Joodse stal in een Joodse stad in een Joods land'. Als zodanig past de Joodse symboliek heel goed bij de ware reden voor het feest.

Alleen in een ultra-seculiere samenleving, die vastbesloten is om religieuze herdenkingen af te zwakken tot het punt dat ze louter culturele fenomenen worden, kan de Joodse band met het Kerstfeest worden gemist.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.