Wat is belangrijker: Netanyahu, of rechts?

zondag 1 december 2019 |  Redactie Israel Today
Het is nu bijna zeker, dat er voor de derde maal verkiezingen komen in Israël. Zowel premier Netanyahu als Benny Gantz, de leider van Blauw en Wit, konden geen meerderheidsregering vormen. Moet Likoed Netanyahu wegsturen voor de volgende verkiezingen?

Premier Benjamin Netanyahu slaagde er zondagochtend niet in om in een hectische poging snel de 61 handtekeningen van knessetleden te vergaren, die nodig zijn om president Re'oeven Rivlin te dwingen om hem een tweede kans te geven (een derde kans, als je de eerdere verkiezingen van dit jaar in april meetelt) om de volgende regering te vormen.

Zowel Netanyahu als zijn rivaal, de partijleider Benny Gantz van de partij 'Blauw en Wit', faalden in hun eerste pogingen om een regering te vormen na de verkiezingen van september.

De huidige situatie is dat als enig Knessetlid, niet alleen partijleiders, de steun van minstens 61 van de 120 collega's kan krijgen, dan zal Rivlin hem of haar een kans geven om premier te worden door een meerderheidscoalitie bij elkaar te sprokkelen.
Als niemand daarin slaagt voor medio december, zal de Knesset zich bij wet ontbinden en zal Israël in minder dan een jaar een derde landelijke verkiezing houden.

Netanyahu dacht hij van Rivlin de eerste kans zou kunnen krijgen, nadat 'kingmaker' Avigdor Liberman, hoofd van de partij Yisrael Betenoe, zei hij en zijn factie zowel de premier als Gantz zou steunen bij deze poging, om hoe dan ook een derde verkiezing te vermijden.

Maar Netanyahu kon op de deadline van zondagochtend 9 uur niet het noodzakelijke aantal handtekeningen krijgen, nadat een aantal rechtse bondgenoten, en zelfs leden van zijn eigen Likoedpartij, weigerden te ondertekenen. De meesten merkten op, dat ze niet inzagen hoe Netanyahu er nu in zou slagen om een regering te vormen, terwijl hij dit jaar al twee keer had gefaald, en de rode lijnen handhaaft waardoor dit mislukte.

Maar het knessetlid Yoav Kisch (Likoed) stelde in een interview met de Legerradio de vraag, die een groeiend aantal Israëliërs begint dwars te zitten: Vindt Netanyahu zijn eigen persoonlijke politieke overleving belangrijker dan het aan de macht houden van rechts?
'Als we worden meegesleurd in een derde verkiezing, zullen we een voorverkiezing moeten houden voor de Likoed-leiding,' zei Kisch. 'De vraag zal zijn, wie in staat is om rechts naar macht te leiden, en het team is uiteindelijk belangrijker dan de ster.'

Uit de huidige peilingen blijkt, dat in een derde verkiezing Likoed met Netanyahu aan het roer meer zetels zou winnen, maar dat de totale verdeling van de volgende Knesset hetzelfde zou zijn als de huidige. Dat betekent dat hij geen gemakkelijker tijd zou hebben om een regering te vormen.

Een Likoedpartij onder leiding van iemand anders verantwoordelijk, bijvoorbeeld uitdager Gideon Sa’ar, zou minder zetels winnen, maar de rechtervleugel als geheel zou meer zetels winnen, en het zou voor Sa'ar gemakkelijker zijn om een meerderheidscoalitie te vormen, vooral omdat hij minder verschuldigd is aan de ultraorthodoxe partijen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.