Reddingseenheid redt Arabische wandelaars op Shabbat

zondag 1 december 2019 |  Redactie Israel Today
Wanneer u iets leest over het Arabisch-Israëlische conflict, dan is dat meestal negatief nieuws. Toch zijn er zijn ook positieve berichten uit onze regio, maar deze worden in het buitenland meestal verzwegen. Want velen laten zich niet door het conflict beïnvloeden.

Dit bescheiden verhaal, dat u een veel beter beeld geven van het dagelijks leven in deze regio, gebeurde vrijdag een week geleden. Rond 19.15 uur kwam in het hoofdkwartier van de Dode Zee Opsporings- en Reddings­eenheid in Judea een oproep binnen van de regionale hoofdcommissaris van politie. 25 Arabische wandelaars waren in de wilde natuur verdwaald en zouden vastzitten bij de Machmesh rivier, zei hij.

De Dode Zee Reddings­eenheid bestaat uit leden van de Joodse gemeenschappen in de regio, waaronder Kfar Adumim, Alon en Nofe Prat. Ze zijn religieuze Joden en waren druk bezig met de maaltijd op de vooravond van de Shabbat toen de oproep hen bereikte. Zonder lang na te denken, ging de reddings­eenheid op pad om de verloren wandelaars te redden.

Toen de reddingseenheid eindelijk de zwervende groep kon lokaliseren, was deze volledig uitgeput. De 25 wandelaars hadden honger en waren moe. Zij kwamen uit de stad Hebron en waren er sinds 9 uur 's morgens onderweg. Ze hadden ongeveer vier uur gepland voor hun wandeling. Daarom hadden ze niet genoeg water en voedsel meegenomen om een hele dag in de woestijn door te brengen. Sommige wandelaars waren al zo uitgeput dat ze nauwelijks konden lopen, vertelde een lid van de reddingseenheid later. Anderen hadden tijdens de wandeling hun benen verwond bij een val.

In een video, gepubliceerd door de Reddingseenheid, kan men het wederzijds respect en medeleven zien dat was ontstaan tussen de redders en de geredde wandelaars uit Hebron. De reddings­eenheid aarzelde geen moment bij het besluit, de reddingsoperatie uit te voeren, hoewel de Shabbat al was begonnen. In dit geval was 'Pikoe'ach Nefesh doche Shabbat' (het redden van levens voor de Shabbat) van toepassing, ongeacht ras, religie of geloof. Waarom negeren de reguliere media dit soort verhalen meestal?

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.